BUX
39138

Lemondott az Apple vezérigazgatója

Lemondott az Apple vezérigazgatói tisztségéről Steve Jobs. A cég árfolyama a hírre több mint 5 százalékot esett.

NAPI, 2011. augusztus 25. csütörtök, 07:03

Steve Jobs szerdán a tőzsde zárását követően bejelentette lemondását, arra hivatkozva, hogy már nem tudja ellátni tisztségét. Helyét Tim Cook, a vállalat ügyvezető igazgatója veszi át. A hír annyiban nem meglepő, hogy az 56 éves Jobs egészségi állapota már évek óta rossz, és januárban ismét betegszabadságra ment. Azóta amúgy is Tim Cook viszi a cég ügyeit.

A piacokat úgy látszik mégis váratlanul érte a bejelentés, hiszen a New York-i értéktőzsde zárása utáni elektronikus kereskedésben 5,3 százalékkal esett az Apple-részvények árfolyama. A szakértők megosztottak abban a kérdésben, hogy a befektetőknek van-e okuk pánikra. Mivel sok tehetséges ember dolgozik a cégnél, és a vállalati kultúrába beleivódott az, ahogyan Steve Jobs minden részletre ügyelt nem kell aggódni - mondta Gartner Van Baker elemző. A Global Equities Research elemzője, Trip Chowdhry nszerint viszont Jobs a mai napig mágikus figyelmet szentelt a részleteknek, és ebben rejlett az Apple ereje. A szakember szerint néhány évig, amíg a Jobs alatt elkezdett fejlesztések piacra kerülnek, még bizonyára nem lehet észrevenni a hanyatlás jeleit, de előbb-utóbb érezteti majd hatását, hogy a vállalat látnoki képességekkel bíró vezetője lemondott. "Az Apple maga Steve Jobs és Steve Jobs maga az Apple, így Steve Jobs nélkül az Apple semmi" - mondta Chowdhry.

A Genetech vezetője, Art Levinson szerint viszont a 13 éve a cégnél dolgozó Cook a megfelelő ember erre a pozícióra, aki már számtalanszor bizonyította rátermettségét.

Steve Jobs emlékeztetett: mindig mondta, ha eljön az a nap, amikor nem tud többé megfelelni kötelességeinek és az elvárásoknak, mint az Apple igazgatója, ő lesz az első, aki ezt tudatja. Az igazgatótanácsnak és a cég alkalmazottjainak elküldött levélben mindehhez hozzátette: "sajnos, ez a nap eljött. Ezért lemondok az Apple vezérigazgatói posztjáról". Ugyanakkor azt is bejelentette, hogy aktív elnöke marad a cégnek.

Jobs egészségi állapota 2003 óta kelt aggodalmat, amikor hasnyálmirigyrákot állapítottak meg nála. A műtét és alternatív gyógykezelés után visszatért a cég irányításához. A hogylétével kapcsolatos találgatások 2008-ban ismét felerősödtek, amikor jelentősen lefogyott. 2009 januárjában Jobs a "hormonháztartási egyensúly hiányával" magyarázta a súlyvesztést, majd féléves betegszabadságra távozott, amely alatt májátültetésen esett át.