Lendületben van a Mol

A Mol további akvizíciókat tervez, hogy növelje részesedését a közép-európai kiskereskedelmi piacon, ahol várhatóan emelkedik az üzemanyagok iránti kereslet az erőteljes gazdasági növekedésnek köszönhetően - mondta Horváth Ferenc, a társaság ügyvezető igazgatója a Reutersnak.
MTI, 2015. május 8. péntek, 17:15
Fotó: Napi.hu

A finomítói értékesítési és kereskedelmi (downstream) üzletágért felelős igazgató szerint a Mol a térség "szinte mindegyik" országában megvizsgálja a lehetőségeket, hogy bővítse jelenleg több mint 1750 kutat számláló hálózatát.

A vállalat tavaly írt alá szerződést az olasz ENI összesen 208 kutat tartalmazó cseh, szlovák és román hálózatának megvásárlásáról. Remélem, hogy még az év vége előtt be tudunk jelenteni egy újabb akvizíciót a kiskereskedelmi üzletágban - mondta Horváth Ferenc, de részleteket nem közölt.

Az igazgató szerint a Mol finomítói érdekeltségek vásárlása iránt is érdeklődik a térségben. "Koncepciónk egy integrált értékláncra épülő finomítói rendszer kialakítása - mondta Horváth. A hatékonyság növelése érdekében az INA-nak két finomítója közül csak a rijekait kellene megtartania. A Mol-nak közel 50 százalékos üzletrésze van a horvát társaságban és gyakorolja az irányítói jogokat. Emiatt a Mol és a horvát kormány között évek óta feszült a viszony, mert Zágráb fenn akarja tartani a termelést és a munkahelyeket a sisaki finomítóban is.

Horváth szerint viszont a jó külső feltételek ellenére az INA finomítói üzletága az első negyedévben veszteséges maradt. "Ez megerősíti (...) hogy csak egy megoldás van: a finomítói tevékenységet egy helyre kell koncentrálni" - mondta az igazgató. A horvát kormánnyal kilenc hónapja nem folynak megbeszélések, és a Mol nem kapott meghívást tárgyalásokra.

A közép- és kelet-európai piacon az év hátra lévő részében kedvezően alakuló értékesítésre lehet számítani. A dízelpiacon 3-5 százalékkal, a benzinpiacon pedig 0-2 százalékkal növekedhet a kereslet - mondta Horváth.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK