Úgy tűnik a 400 milliárd forintot meghaladó összvagyonukkal a legnagyobb arányt képviselő kötvényalapok másfél éve tartó vesszőfutása a múlté, a befektetők az elmúlt közel egy év kedvező hozamalakulását igen jelentős, közel 30 milliárdos új befektetéssel jutalmazták, amiben nyilvánvalóan nagy szerepet játszott a jellemzően 10 százalék feletti rövid távú múltbeli hozamok vonzereje. Megismételték múlt havi, 5 százalékos növekedésüket a 276 milliárd forintos összvagyonukkal a második legnagyobb arányt képviselő pénzpiaci alapok is, ez azonban most elmaradt a kötvényalapok 9 százalékos növekedésétől. A befektetők körében szintén népszerűek voltak novemberben az ingatlanalapok, összesített vagyonuk dinamikusan, 5,3 százalékkal nőtt. A részvényalapok esetében a korábbi hónapok legjobb esetben is csak stagnáló tőkebeáramlása szintén pozitív értéket mutatott, egy hónap alatt több, mint 2,5 milliárd forintnyi friss befektetés érkezett ezen alapokba, ezen belül is elsősorban a nemzetközi részvényalapokba. Ennek, illetve a felértékelődő portfolióknak köszönhetően 4 százalékos növekedés volt tapasztalható az elmúlt hónapban a részvényalapok esetében is. Látványosan, 27 százalékkal ugrott meg a továbbá a legkisebb arány képviselő vegyes alapok vagyona, amiben két új alap indulása is szerepet játszott. Az alapok mellett az elmúlt hónapban dinamikusan, 4,7 százalékkal nőtt a BAMOSZ tagok által kezelt pénztári vagyon is. Az egyéb kezelt portfoliók több, mint 40 százalékos gyarapodást produkáltak, mely adat mögött elsődlegesen az áll, hogy az egyik BAMOSZ tag esetében az adott pénzügyi csoporton belüli átcsoportosították az erre irányuló vagyonkezelési tevékenységet. Mindezek eredményeként novemberben összességében közel 350 milliárd forinttal (14,5 százalékkal) nőtt a BAMOSZ tagok által kezelt teljes vagyon, elérve csaknem a 2 700 milliárd forintot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!