A korábbi évekhez hasonlóan 2017-ben is a vegyes alapok iránti érdeklődés dominált: a 2016-ban indult CIB Reflex Alapok Alapjában kezelt vagyon 23 milliárd forinttal bővült, és ezzel a piac egészét tekintve is a legjelentősebb kezeltvagyon-növekedést érte el. A vegyes konstrukciók mellett a teljes alapkezelői piacon az ingatlanalapok és az abszolút hozamú alapok voltak az előző év legkeresettebb termékei

Bár idén is leginkább a vegyes alapokban látunk komoly fantáziát, valószínűsíthető, hogy a hazai befektetők a magasabb rizikójú részvényalapok irányába is nyitnak - véli Komm Tibor, a CIB Alapkezelő elnök-vezérigazgatója.

Ehhez kedvezők a kilátások: az elemzői várakozások alapján 2018-ban és 2019-ben egyaránt 10 százalék fölötti eredménybővülés várható a vállalati szektorban. Európa és a fejlődő térség idén is jól teljesíthet, mivel a növekedési ciklus hosszabb ideig tarthat, illetve az árazások is átlagosak. Közös halmazként adja magát a közép-kelet-európai részvénypiac.

Bízunk a magyar piac kockázatvállalási hajlandóságának növekedésében ezért indítottunk el egy közép-kelet-európai részvénypiacra fókuszáló részvényalapot, melyben 2018-ban jelentős bővülésre számítunk-  tette hozzá Komm. Az idei év vesztesei pedig a kötvények lehetnek.

Magyarországon a 2017-es, 3,8 százalék körüli gazdasági növekedés megismétlésére számít a CIB Alapkezelő. A magas lehívási arány és a megnövekedett uniós előfinanszírozás miatt a vállalati beruházások dinamikus bővülése várható. A kedvező jövedelmi és hitelezési folyamatok a lakossági beruházások meglódításán keresztül is jelenthetnek ösztönzést a növekedésre. A monetáris politika első félévében nem várható változás, azonban a második félévben ez változhat, amennyiben a hozamemelkedés az európai állampapírpiacokon megindul: ekkor az MNB fő fókusza nem a magyar hozamgörbe alacsony szinten tartása, inkább a volatilitás csökkentése, vagyis a hozamemelkedés lassítása, végső soron pedig a pénzügyi stabilitás lehet.

Árfolyamprognózis
Deviza2018. jún. 30.2018. dec. 31.
Euró/forint315,0313,0
Dollár/forint267,0261,0
Euró/dollár1,181,20
Forrás: CIB Alapkezelő

Fotó forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!