Lendülettel kezdte a hetet Európa

A frankfurti DAX-index 0,99 százalékos, a londoni FTSE-100 index 0,76 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,89 százalékos pluszban indította a kereskedést. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,83 százalékkal növekedett.
MTI-Eco, 2016. február 22. hétfő, 09:50
Fotó: Reuters

Nyugat-Európában pénteken csökkenéssel zártak a fő tőzsdeindexek, sok befektető profitot realizált a hét vége előtt, miközben csökkent az olaj ára. Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,83 százalékkal 2871,05 pontra, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 0,68 százalékkal 1285,07 pontra esett.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,36 százalékkal 5950,23 pontra, a frankfurti DAX-index 0,80 százalékkal 9388,05 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,39 százalékkal 4223,04 pontra csökkent.

Erre figyel ma a piac

A Markit Economics londoni gazdaságkutató intézet délelőtt teszi közzé az euróövezet és a legnagyobb gazdaságok beszerzésimedzser-indexeinek februári előzetes értékeit. Az elemzők várakozásai szerint az adatok azt mutatják majd, hogy a közös európai fizetőeszközt használó országok gazdaságai jól állták a sarat február első felében a pénzpiacokon felerősödött kilengések dacára is.

Emellett a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról június 23-ra kiírt népszavazás körüli fejleményekre figyelnek a befektetők. David Cameron brit miniszterelnök és a brit kormány az EU-tagság fenntartása mellett fog kampányolni, de az egyik legnépszerűbb politikus, Boris Johnson londoni polgármester vasárnap este bejelentette, hogy Nagy-Britannia EU-tagságának feladása mellett fog érvelni a referendum kampányában.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK