Lengyel bányásztársaság jön a tőzsdére

Lezárult hétfőn a lengyel JSW bányásztársaság részvénykibocsátása (IPO). A tervek szerint a végső árat ma állapítják meg, a kereskedés jövő héten szerdán, július 6-án startolhat.
Deák Bálint, 2011. június 28. kedd, 09:16
Fotó:

A JSW egyelőre állami tulajdonban van, az IPO során 33 százalékát értékesítik a cégnek, új részvények kibocsátás ára nem kerül sor. Az eladott részvénymennyiségből 17 százalékos pakett a szakszervezetekhez kerül, míg 50 százalék továbbra is állami kézben marad. Az IPO ársávja 114 és 146 zloty között van, de piaci hírek szerint 135 zloty körül már megvan a teljes mennyiségre az ajánlat a könyvben.
A JSW tavaly 13 millió tonna kokszot és szenet bányászott, a versenytársak ehhez képest kevesebbet: a New World Resources 11 millió tonnát összesen, a szintén lengyel Bogdanka 5,8 millió tonnával zárta a tavalyi évet.
Osztalékfizetés kapcsán egyelőre nincs végleges megállapodás, a tavalyi 1,5 milliárd zloty 17 százaléka az államé 17 százaléka a dolgozóké lehet, míg a maradék a cégben maradt. Idén 2,4 milliárd zloty profitra számítanak, aminek maximum az 50 százalékát fizetik ki osztalékként.
Árazás kapcsán kevés a rendelkezésre álló információ, a szektortársak 8-10 közötti P/E-vel és 4-5 közötti EV/EBITDA-val forognak, amelyhez képest a 135 zloty eredmény mérsékelt diszkontot jelent - írja az Equilor a reggeli elemzésében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK