A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagállamai és a kartellen kívüli több jelentős exportőr szentpétervári megbeszélései után Khalid-al Falih szaúdi olajminiszter közölte, hogy országa egyoldalúan augusztustól napi 6,6 millió hordóra korlátozza az olajkivitelét, hogy segítsen helyreállítani a piaci egyensúlyt. Ez napi 1 millió hordóval kevesebb, mint tavaly augusztusban.

A hírre 53 centtel 48,59 dollárra emelkedett az északi Brent minőség ára, a nyugati féltekén irányadó WTI fajta pedig 41 centtel 46,18 dollárra drágult.

A szaúdi miniszter azt is közölte, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli partnerei készek meghosszabbítani az érvényben lévő, a termelés napi 1,8 hordós csökkentését előíró, jövő márciusban lejáró megállapodást, de elvárják, mindenki tartsa be a vállalt kötelezettséget.

Ugyanerre hívott fel Alexander Novak orosz energiaügyi miniszter is, hozzátéve, hogy a megállapodás révén egyes országok fegyelmezetlensége ellenére az idén 350 millió hordónyi kínálat tűnt el a piacról.

Elsősorban az Egyesült Arab Emírségek és Irak lépi túl a kvótát. Nigériára és Líbiára belső politikai zavaraik miatt nem terjedt ki a megállapodás, de Nigéria a szaúdi miniszter szerint Szentpéterváron jelezte, hogy kész csatlakozni az egyezményhez.

A termelés korlátozásáról szóló megállapodás hatására januárban 58 dollárig emelkedett az olaj ára, azóta azonban ismét hordónként 50 dollár alá esett, amiben jelentős szerepe volt az amerikai termelés növekedésének.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!