Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,78 százalékot emelkedett hétfőn. A részvénypiac forgalma 6,2 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek a pénteki záráshoz képest.

A magyar parkett jobban teljesített, mint az európai piacok, közepesen alacsony forgalom mellett tudtak emelkedni a vezető részvények, a Richter kivételével - mondta Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank üzletkötője az MTI-nek. A BUX erősödésének nem volt különleges oka, az elemző szerint egyfajta hangulati kereskedés jellemezte a BÉT-et. Hozzátette: a napközben érkezett makroadatok - az eurózóna inflációs adata, az amerikai ipari kitermelési adat - minimálisan hatással voltak a budapesti kereskedésre.

A BUX 0,78 százalékos emelkedésével felülteljesítette az európai piacok nagy részét, ehhez hasonlóan csak a cseh tőzsde tudott erősödni - mondta Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője az M1-en. A vezető részvények közül az OTP és a Magyar Telekom teljesítménye húzta a tőzsdét, a Mol is erősödött némileg. A Richter volt az egyetlen a blue chipek közül, amely nem tudta kivenni a részét a tőzsdén uralkodó jó hangulatból. Európában leginkább a bankpapírok voltak erősek, vélhetően ennek is köszönhető az OTP jó szereplése - mondta Cinkotai.

Az elemző szerint a héten a nemzetközi és a régiós piacok mozgását is befolyásolhatja az amerikai elnökjelölti vita, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által közzétett szubjektív gazdasági helyzetjelentés, a Bézs könyv, valamint az Európai Központi Bank monetáris politikájával kapcsolatos fejlemények.

A Mol 200 forinttal, 1,14 százalékkal 17 725 forintra erősödött, 1,8 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 70 forinttal, 0,95 százalékkal 7445 forintra nőtt, forgalmuk 3,3 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 1,10 százalékkal 458 forintra emelkedett, forgalma 226,3 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 3 forinttal, 0,05 százalékkal 5750 forintra csökkent, a részvények forgalma 604,1 millió forintot ért el.

Gyengülés Nyugat-Európában

Gyengültek a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. A londoni FTSE-100 0,95 százalékos, a frankfurti DAX-30 0,71 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,38 százalékos mínuszban fejezte be a napot.

Elemzők szerint a lejtmenetet a befektetőknek az a felerősödött aggodalma váltotta ki, hogy miközben várhatóan hónapokon belül kamatot emel az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, addig az eurózónában a központi bankok visszavehetnek gazdaságélénkítő intézkedéseikből.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,52 százalékkal, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,73 százalékkal gyengült.

Az európai tőzsdezáráskor - 17.30 órakor - az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 67 cent (1,30 százalék) csökkenéssel 51,28 dolláron állt.

Ugyanekkor New Yorkban a DJIA tőzsdemutató 0,21 százalék, a Nasdaq 0,17 százalék, az S&P mutató pedig 0,21 százalék csökkenést jelzett a pénteki záróértékhez képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!