A koreai fegyveres konfliktus és Európa adósságproblémái a biztonságosabbnak tartott eszközök felé terelték a befektetőket kedden. A dollár és a svájci frank jelentősen erősödött az euróhoz képest, az előbbi keresztárfolyam 1,3480 környékére, utóbbi pedig 1,33 felé vette az irányt. Mindezzel párhuzamosan a feltörekvő piaci devizák is gyengültek. A forint így visszaadta a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szavai nyomán délre megszerzett előnyét, így fél négykor az euró újra 275,50 táján járt. Ugyanekkor a dollár egysége 204, a svájci franké 206,50 forint felett forgott. A forint gyengülésével párhuzamosan meglódultak a referenciahozamok az állampapírok másodlagos piacán. Éven belül csak néhány bázisponttal emelkedtek a benchmarkok, a hosszú oldalon viszont 19-26 bázispont közötti volt a növekedés mértéke. Ezzel a hároméves lejárat már 7,2 százalék közelében áll, a 10 és a 15 éves pedig 7,5 százalék környékén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!