A zömmel nyersanyag- és energiaipari vállalatok, így többek közt a Nord Gold, a ChelPipe, vagy a Koks összességében 30 milliárd dollárnyi tőkét vonhatnak be idén londoni IPO-ikkal szemben a tavalyi alig 7 milliárddal - vélik a Marketwatch által megkérdezett elemzők.


A kibocsátási lázat több tényező is táplálja, ám leginkább a töretlenül emelkedő olajár, amely továbbra is táplálja az orosz társaságok részvényei iránti befektetői étvágyat.


A vállalatok leginkább akkor jönnek a piacra, amikor érzésük szerint a legjobb árszinten tudják értékesíteni papírjaikat, márpedig jelenleg a nyersanyagok lendületesen drágulnak és az Oroszországot övező hangulat is pozitív - szögezte le a MarketWatchnak Tom Mundy, az Otkritie Financial vezető stratgája.


Ezt csak alátámasztja, hogy a válság éles gazdasági és tőzsdei visszaesése után 2011-re már rózsásabbak a kilátások, az orosz GDP a várakozások szerint 4 százalékkal bővülhet idén.


Kedvező irányba mozdult el az ország megítélése a nemzetközi befektetői közösségen belül is, amelyre rásegített az is, hogy Dmitrij Medvegyev elnök múlt héten Davosban ígéretet tett a jogállamiság megerősítésére és kiszámíthatóbb szabályozói környezet kialakítására.


A londoni IPO-k buzgó előkészítésének egyik legfontosabb mögöttes oka, hogy a válság előtti időszakban devizában adósodtak el a vállalatok, ami akkor még nem jelentett gondot, ám a pénzügyi válság kirobbanásakor a zuhanó árfolyamokkal karöltve igencsak megtépázta a vállalati mérlegeket.


A nyilvános kibocsátással viszont már javítani tudnának a hitel/saját tőke arányán, és már több társaság jelezte is, hogy hiteltörlesztésre kívánja fordítani a befolyó összeget.


Ezek közé tartozik az acélcsöveket gyártó ChelPipe, amely a tervek szerint 688 millió dolláros londoni IPO-t bonyolíthat majd le. A másik ilyen vállalat a Severstal aranybányászatra szakosodott leánya, a Nord Gold, amely 25 százalékos tulajdonrészt értékesítene 1 milliárd dollár értékben.


Ám nem csak a hiteltörlesztés a kibocsátások mozgatórugója, az orosz vállalatok közti ádáz konkurenciaharc következtében minden további terjeszkedésre, tőkeberuházásra, eszközfejlesztésre frissen bevont pénzmennyiség a túlélési esélyeket javíthatja - hangsúlyozta Elena Kishamova, a VTB Capital részvénypiaci üzletágának vezetője.


A harmadik ok pedig a privatizáció újabb hulláma, az olajbevételekből származó vastartalék ugyanis gyors apadásnak indult az utóbbi időben. Így a következő három évben csaknem tucatnyi vállalatban meglévő állami részesedést dobhat majd piacra az orosz kormányzat.


Ezek közé tartozik az olajipari óriás Rosznyeft, illetve a két legnagyobb orosz bank, a Szberbank és a 77 százalékban állami tulajdonú VTB. Utóbbi a hírek szerint a következő hetekben jelentheti be 3,7 milliárd dolláros kibocsátását.


A további versenyzők közt található a koksz és nyersvas előállító Koks, a 700 milliós bevételt megcélzó rézbányász Russian Copper, valamint a szénbányászattal foglalkozó Suek.


Ám a sor tovább folytatódik az áramtermelő EuroSibEnergoval, a moszkvai Domogyedovó repülőtérrel, illetve


A technológiai és telekomszektor szereplői közül a 30 százalékos pakettet értékesíteni szándékozó Jevroszet mobiltelefon kereskedőcég, valamint a telekomóriás Szvjazinvesztből leválasztott vállalat tervezi piacra lépését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!