Az év végi úgynevezett Mikulás-rallyt több megfigyelés is támogatja. Az első feltételezés szerint december folyamán a részvénypiacok meglepő, hirtelen és heves emelkedést produkálnak, egy másik teória szerint az egész december hónap általában kedvező megtérüléssel kecsegtet a részvénybefektetéseknek, egy harmadik vélekedés szerint pedig a tőzsdék feltűnően sokat emelkednek a karácsony és újév közötti időszakban.

Mark Hulbert, a MarketWatch publicistája szerint az első feltételezésnek nincs sok értelme, hiszen a részvénypiacok az év bármelyik részében képesek efféle rallyra, s ez alól természetesen a december sem kivétel, ám egy hirtelen kitöréshez nincs szükség a Mikulás jelenlétére.

A második tézisben, amely szerint a december összességében jó hónap szokott lenni a részvénypiacokon, van némi igazság. 1896 óta az amerikai Dow Jones Ipari Átlag teljesítménye átlagosan 1,4 százalékos volt, míg az év többi hónapja együttesen mindössze félszázalékos emelkedést hozott.

Ezzel a ténnyel sem lehet sokat kezdeni, hiszen a több mint százéves statisztika sem garantálja, hogy - akár történelmi távlatból szemlélve is - az év első 11 hónapjának bármelyike ne hozna a decemberinél magasabb hozamot befektetésünkre. A havi statisztikákat vizsgálva ráadásul kiderül: a július és június sokkal kedvezőbb hozamokat tudott produkálni, mint az év utolsó hónapja.

Az utolsó megállapítás viszont a MarketWatch szerint igenis helytálló, az év utolsó napja és a karácsony között eltelt időszak igenis a pozitív árfolyamváltozások jegyében szokott eltelni a tőzsdén. Az okok között vélhetően szerepet játszik, hogy az adott időszakban a szabadságolások miatt sokkal kevésbé likvid a tőzsde, és emiatt magasabb a volatilitás.

Egyesek szerint a nagyobb intézményi befektetők kirakatrendezése is segíti az év végi jó teljesítményt. Ez az általános vélekedéssel ellentétben nem azt jelenti, hogy az intézményi befektetők megpróbálnák felhúzni az árakat az év végére, hogy portfólióik minél jobb teljesítményt mutassanak, hiszen a piac egészével szemben ez elég értelmetlen próbálkozás lenne. Inkább arról van szó, hogy sok alapkezelő igyekszik bevásárolni az év addigi részében jól teljesítő papírokból, hogy az év végi portfóliójelentéseket olvasó befektetők lelke megnyugodjon: vagyona a piac nyerteseinek részvényeiben fekszik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!