A világ értékpapír- és árupiacai érzékenyen reagálnak a geopolitikai feszültség erősödésére Kelet-Európában és a Közel-Keleten - jelentette a Financial Times. A befektetők aggasztja, hogy tovább romlik a kapcsolat a Nyugat és Oroszország között, illetve hogy nem tudják, hová fajul Izrael katonai akciója a Hamasz ellen. Mindkét konfliktus egyre súlyosabb civil áldozatokkal jár.

A New York-i S&P-500 tőzsdeindex 1,3 százalékkal esett csütörtökön - ilyen hanyatlásra három hónapja nem volt példa. A volatilitást - az árfolyamok hullámzását - mérő Vix mutató 32 százalékkal ugrott meg, 2013 áprilisa óta nem látott magasságba emelkedve. A japán Nikkei pénteken 1,7 százalékos mínuszban is volt, majd egyszázalékos csökkenéssel zárta a napot.

A közismert biztonságos menedékek, az arany, illetve a legerősebb államkötvények ára csak azért nem nőtt, mert a világ nagybankjainak monetáris enyhítése óriási pénzösszegekkel árasztja el a piacokat. Az arany ára, amely az elmúlt időszakban 20 dollárral nőtt, most néggyel, unciánként 1314 dollárra csökkent. A tízéves amerikai kötvények hozama két bázisponttal, 2,49 százalékra nőtt, azaz csökkent a keresletük. A hasonló német és japán kötvények hozama lényegében stagnál.

Kereskedelmi krach

Az orosz és a közel-keleti olajszállítások esetleges akadozása miatt a londoni Brent nyersolaj 44 százalékkal, hordónként 108,33 dollárra drágult. A gabona ára az elmúlt hetek emelkedése után egyelőre stagnál vagy kissé nő. A befektetőket a Fekete-tenger térségéből induló gabonaexport visszaesésének lehetősége aggasztja.

Az idegességet fokozza a kínai ingatlanárak növekedésének lassulásáról érkezett hír, ami arra utalhat, hogy kifullad a lakásfejlesztési boom. Ez lassíthatja a kínai gazdaságot vagy esetleg kiderülhet, hogy korábban árbuborék alakult ki, amely kezd leereszteni

A világ fő devizái, a dollár, az euró és az angol font tartják magukat. Az amerikai fizetőeszköz indexe - amely súlyozás szerinti sorrendben az euróhoz, a jenhez, a fonthoz, a kanadai dollárhoz, a svéd koronához és a svájci frankhoz méri az USA-dollár értékét - maradt 80,53-en, ami közel négyhetes csúcs.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!