A Richter várakozásai szerint az európai gyógyszerügyi hatóságok az idei első félévben hoznak majd döntést a cég egyik vezető termékével, az Esmyaval kapcsolatban. - derül ki Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója Reutersnek adott interjújából. Ugyanakkor Beke Zsuzsa, a társaság kommunikációért felelős igazgatója a Napi.hu-nak elmondta, a gyógyszergyártó cég legkésőbb a második negyedéves gyorsjelentés megjelenésével egy időben  - ahogy ez eddig is gyakorlat volt - idén is tervez előrejelzést adni 2018-ra várható számaival kapcsolatban. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mivel a Reuters-en megjelent cikknek lehetett olyan olvasata is (cikkünk előző verziójában, mint ahogy több brókercég reggeli hírlevelében is ez szerepelt), amely szerint a Richter idén egyáltalán nem adna ki előrejelzést várható eredményéről, ez pedig nem így van. Beke elmondta, a külföldi felíróktól (orvosoktól) kapott eddigi visszajelzések alapján nem látszik, hogy a vizsgálat negatívan befolyásolná a gyógyszer iránti keresletet.

Emlékezetes, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) illetékes bizottsága decemberben döntött úgy, hogy megkezdi az Esmya vizsgálatát. Erre azért került sor, mivel a gyógyszerrel kezelt betegek közül négynél súlyos májkárosodást észleltek, s ezek közül három esetben májátültetésre került sor.

QP | Quality Placement

A Richter közlése szerint a klinikai adatok nem utalnak összefüggésre a májkárosodás és az Esmya között. Az Európa csaknem valamennyi országában forgalmazott, a méhmióma kezelésére szolgáló gyógyszert 670 ezer betegnél alkalmazzák, ami jelentős szám, és mindössze négy esetben jelentettek be májkárosodást - mondta Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs igazgatója az MTI-nek még a vizsgálat megindulásakor.

A gyógyszergyár rendelkezésére álló klinikai vizsgálati adatok nem mutattak összefüggést ilyen mellékhatás és a gyógyszer alkalmazása között. Ezért elképzelhető, hogy az említett betegeknél más gyógyszerek együttes alkalmazása vagy akár vírusfertőzés miatt következett be a máj károsodása - hangsúlyozta.

A gyógyszergyár minden szükséges dokumentációt és információt a hatóság rendelkezésére bocsát és együttműködik annak érdekében, hogy a vizsgálat mihamarabb lezáruljon - mondta a szóvivő. Standard eljárásról van szó, az EMA kockázatértékelési bizottsága minden hasonló, súlyos mellékhatás-bejelentést hivatalból kivizsgál - tette hozzá akkor a szóvivő.

A Reuters emlékeztet, hogy 2017 első kilenc hónapjában a Richter forgalmának 6 százaléka származott az Esmya-ból.

Változatlanul úgy véljük, hogy ez egy hatásos és biztonságos kezelési módszert nyújt a páciensek széles körének - hangsúlyozta Orbán a hírügynökségnek. A vezérigazgató szerint egyelőre nehéz megmondani, hogy a vizsgálattal kapcsolatos hírek érintették-e az Esmya eladási adatait. Hangsúlyozta, az első kilenc hónap forgalmi adatai azt mutatták, hogy a társaság jó úton haladt 2017-es, 85 millió eurós éves árbevételi terveinek megvalósítása felé. A decemberi adatokat egyelőre még nehéz értelmezni.

Az EMA közlése szerint legközelebb februárban foglalkozik majd az üggyel. A legrosszabb kimenet a Richter számára az lenne, ha visszavonnák az Esmya regisztrációját, azonban Orbán hangsúlyozta, hogy erre egyelőre a leghalványabb jel sem utal. Ez teljesen irreális - mondta.

A vezérigazgató elmondta, a Richternek jelenleg mintegy 100 milliárd forintnyi pénzkészlete van akvizíciók végrehajtására. Több lehetséges célpontot is megvizsgáltak, azonban egyelőre nincs küszöbönálló üzlet a láthatáron. Az Esmya-vizsgálatnak megítélésre szerint nem lesz hatása a cég osztalékpolitikájára - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!