Lesz mit a disznók elé vetni

A washingtoni földművelésügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint rekordszintű kukoricatermésre, egyúttal a termény árának visszaesésére számíthatunk az idén.
NAPI, 2009. augusztus 12. szerda, 18:55
Fotó:

A világ legnagyobb kukoricatermelőjének számító Egyesült Államokban minden eddiginél jobb kukorica-termést várnak az idén. A szeptember elsejével kezdődő piaci évben épp ezért az ideinél nyomottabb árakkal kell számolni - tájékoztatott a MarketWatch.

Washingtonban egyúttal azt is közölték, hogy a szójabab-készletek jövőre alacsonyabbak lehetnek a vártnál, így itt áremelkedéssel lehet számolni.

Az előrejelzések szerint a kukoricatermés 12,8 milliárd vékát (a véka, azaz bushel az Egyesült Államokban használt űrmérték-egység, ami megközelítőleg 35 liternek felel meg) is kitehet az idén, 471 millió vékával múlva felül a minisztérium mindössze egy hónappal korábbi becslését. Az idei kimagasló hozam több mint ellensúlyozza a kisebb bevetett területből származó kiesést.

A tavalyi aratásból maradt készleteket is figyelembe véve az Egyesült Államok kukorica-tartalékai a 2009-10-es piaci évben elérhetik a 14,5 milliárd vékát, ami történelmi távlatban is rekordnak számít. A washingtoni munkaügyi minisztérium becslése szerint 3,1-3,9 dollár közötti véka-árfolyammal lehet számolni a következő piaci évben, ami 25 centtel alacsonyabb az egy hónappal korábbi becslésnél.

A kukorica vékája szerdán 3,295 dolláron cserélt gazdát a chicagói árutőzsdén; a hírre egészen 3,215-ig beesett. A termény 20 százalékot veszített árából az idén.

A mezőgazdasági minisztérium azért nem számít a most jelzettnél nagyobb mértékű árcsökkenésre, mert a várakozásai szerint a kereslet is megugorhat, ugyan nem a kínálattal megegyező mértékben, ám így is szembetűnően, hála a bioetanol-gyártás növekvő nyersanyag-igényeinek.

A szójababra vonatkozó előrejelzés szerint 3,2 milliárd véka lehet a termés, 61 millió vékával alacsonyabb a korábban prognosztizáltnál, így a várható árak 8,40-10,40 dollár között változhatnak 2009-10-ben.

A negatív revízió ellenére a szójabab-termés így is magasabb lehet a tavalyinál, mégpedig akár 240 millió vékával is.

Szerdán 10,325 dolláron adták-vették a chicagói parketten a szójabab vékáját.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK