A BÉT ma délelőtt tartotta a tavalyi évet lezáró közgyűlését. Patai Mihály elnök kiemelte, a 2009-es évben rendkívüli intézkedésekkel, de sikrült tejesíteni az üzleti tervet. Ugyan egy tervezett 400 milliós pénzügyi bevétel (a Keler osztaléka) nem érkezett meg, de ezt sikerült működési bevételekkel pótolni. Az igazgatóság év közben egy második költségcsökkentési akciót indított, emellett egy váratlan bevétel segített hozzá a célok eléréséhez.

A tőzsde így 1,39 milliárd forint adózott eredményt ért el az egy évvel korábbi közel 2,3 milliárd után. A BÉT árbevétele 3,2 milliárd forint volt, minimálisan csökkent 2008-hoz képest. A 17-18 milliárd forintos tervhez képest 20,5 milliárd forint lett tavaly az átlagos napi tőzsdei forgalom, ami a BÉT gazdálkodása szempontjából a legfontosabb mutató. A hazai befektetők aktivitásának növekedésével lecsökkent az átlagos kötésnagyság, jelentősen nőtt viszont a kötésszám, ami rekordot ért el tavaly.

A tőzsde forgalmának 96 százalékát a négy vezető részvény adta, ezen belül is nagyot nőtt az OTP súlya, a 2008-as 60 százalék alatti szintről 70 százalékra. A súlynövekedés jórészt a Mol rovására történt, amely korábbi 21 százalékról 11 százalékra csökkent. Mohai György vezérigazgató elmondta, a működési költségeket a 2008-as költségcsökkentés után 2009-ben is sikerült mérsékelni, ennek révén mintegy 200 millió forinttal javult a társaság teljesítménye.

A kereskedési rendszerek gyakorlatilag száz százalékos biztonsággal, hiba nélkül működtek. 2010 első három hónapjában is erős forgalom mutatkozik a BÉT-en, így a tőzsde vezérigazgatója bizakodó az idei évre. Részvényesek egy csoportja a Concorde és az ING vezetésével tájékoztatást kért a BÉT által az elmúlt 12 hónapban kötött, a BÉT stratégiáját érintő megállapodásokról, kötelezettség-vállalásokról különös tekintettel a Ceseg AG-val és leányvállalataival kötött ügyletekre (a Wiener Börsét felváltva a Ceseg AG jelenleg a tőzsde legnagyobb tulajdonosa).

Mohai György elmondta, a két társaság között négy szerződés született. A Cetop index technikai számítását a Bécsi Tőzsde végzi a BÉT számára ingyenesen. A Ceseg arculati elemeinek felhasználása ugyancsak ingyenes volt a BÉT számára. Index licensz-szerződés értelmében a bécsi tőzsde a BÉT kizárólagos ügynöke, és az index licenszdíjakból 50 százalékkal részesedik. Negyedikként a vezető tisztviselők felelősségbiztosítását a Ceseg-en keresztül kötötték meg.

Pál Árpád a Concorde képviseletében felvetette, hogy bár arculati ügyekben már teljes a hasonulás a Bécsi Tőzsdével, az ennek alapját képező stratégiáról sajnos semmit nem tudni. Michael Buhl a Bécsi Tőzsde elnöke minap tett nyilatkozatára utalva Pál felhívta a figyelmet, hogy a tőzsde stratégiája közgyűlési hatáskör. Korányi Tamás részvényes (a Napi Gazdaság főszerkesztője) azt sérelmezte, hogy a közös közép-európai szövetség BÉT által is átvett színei piros és fehér, vagyis az osztrák nemzeti illetve birodalmi színekkel egyeznek meg, amit tapintatlanságnak minősített és felvetette, jobb lett volna a költségekben részt vállalni, hogy kevésbé sértő színkombináció alakuljon ki.

A közgyűlés ezután elfogadta a beszámolókat és a korábban lemondott kbc-s tag helyére új tagot választott a felügyelő bizottságba Eddy D'Hertoge a KBC magyarországi fióktelepének igazgatójának a személyében. Részvényesek egy csoportja kezdeményezte, hogy pontosítsák a stratégiai kérdések körét az alapszabályban. Ezek megváltoztatása ugyanis 85 százalékos közgyűlési jóváhagyáshoz kötött. Az alapszabály kiegészítésére vonatkozó határozati javaslat végül nem kapta meg a szükséges többséget, mivel a Ceseg AG képviselője ellene szavazott.

Patai Mihály elnök megígérte, hogy továbbra is az eddigi lendülettel törekszik konszenzuskeresésre a kisebbségi és többségi tulajdonosok között. Mint mondta lát olyan fejleményt, amely alapján hamarosan előrelépés várható a többségi tulajdonos részéről. Meglepő, a tőzsde történetében példátlan módon a Ceseg képviselője nem támogatta azt a felügyelő bizottság elnökétől, Lantos Csabától érkező javaslatot sem, hogy az fb bizonyos értékhatár fölött ellenőrizhesse azokat a szerződéseket, amelyek a fő tulajdonos és a BÉT között köttetnek.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!