Ennyi volt: végleg kihúny a pénzügyi világ világítótornya

Erős figyelmeztetést adtak ki tegnap a globális piaci szabályozók a bankok számára, arra szólítva fel őket, hogy gyorsítsák fel a londoni bankközi kamatláb (Libor) cseréjét egy másik, kockázatmentes változó referenciakamatra - írta a Financial Times alapján a Portfolio.hu.
Domokos László, 2018. július 13. péntek, 10:10
Fotó: Reuters

Közös fellépésükben a brit és az amerikai pénzügyi felügyelet (a Financial Conduct Authirity, FCA és a Commodity Futures Trading Commission, CFTC) hangsúlyozta: a Libor lecserélése nem lehetőség, hanem bizonyosság, a bankoknak nincs ebben a kérdésben választási lehetőségük - írta a portál.

Mivel 2021 után megszűnik a kötelező adatszolgáltatás a Libor keretében, addigra biztos alapokra kell kerülnie egy új referenciakamatnak. Mintegy 170 ezer milliárd dollárra becsülik azoknak a pénzügyi termékek értékét, amelyek a Libort követik jelenleg is referenciakamatként.

A CFA vezére, Andrew Bailey szerint a Libor lecserélésének a leghatékonyabb módja az, ha nem kötnek a Libort követő árazás alapján új szerződéseket a piaci szereplők. Ám ahhoz, hogy ez tömegesen bekövetkezzen, valakinek meg kellene szakítania a mai gyakorlatot, és átállni egy új típusú árazásra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2018.07.13 10:17

de akkor mi lesz helyette, tán a jegybank alapkamatok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html