Új mélypontokra gyengült a török líra az euróval és a dollárral szemben péntek reggelre, a mozgás mögött szakértők szerint a Fed eszközvásárlási programjának és a bizonytalan belpolitikai helyzet hatásait egyaránt fel lehet fedezni.

A líra árfolyama 1,8 százalékkal esett azóta, hogy a Fed bejelentette eszközvásárlási programjának csökkentését. Kedd óta már a 4 százalékot közelíti a gyengülés, a nyomozóhatóságok ekkor kezdtek vizsgálatot korrupciós ügyben Erdogan miniszterelnök szövetségesei körében - írja a WSJ.com.

Orbán Viktor miniszterelnök a héten járt az országban hivatalos látogatáson, az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott: "Az EU-ból érkezve jó látni egy olyan országot, amely tudja, mit akar. Nagyon remélem, hogy mind mi, magyarok, mind az EU vezetői tanulmányozzák majd azt a sikertörténetet, amelyet önök állítottak elő" - mondta ottani hallgatóságának.

 

EUR/TRY napos
Kép: Alfatrader


A török jegybank illetékesei péntek reggel jelezték, hogy hajlandóak a napi devizaaukción a felkínált mennyiséget akár 10 szeresére is megemelni, napi 500 millió dollárra ahhoz, hogy védjék a lírát a további leértékelődéssel szemben. A döntés indokaként a devizapiacokon extrém módon megnőtt volatilitást hozták fel közleményükben.

A török jegybank kísérletei azonban hosszabb távon nem nagyon jelentenek majd védelmet, elemzők szerint ugyanis a kettős nyomás megmarad a devizán. Egyrészt az amerikai kötvényhozamok várhatóan tovább emelkednek, ahogy a Fed kivonul extra likviditást biztosító programjából az amerikai gazdaság talpra állásával párhuzamosan.

Másrészt a tavaszi választásokig a belpolitikai feszültség várhatóan nőhet majd, ezt jelzi az említett korrupciós vizsgálat, amelynek keretében eddig 52 személyt tartóztattak le, köztük három miniszter fiát, egy állami bank ügyvezetőjét és több építőipari nagyvállalkozót - írja a WSJ.com.

A török kétéves kötvényhozam a hétfői 8,92-es szintről ma reggelre 9,58 százalékra ugrott. A líra gyengesége elég nagy fejfájást okozhat majd a jegybanknak, amely a növekvő importárak miatt egyre jobban tarthat az inflációs nyomás emelkedésétől.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!