Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha egy külföldi ingatlant szeretne vásárolni Angliában, akkor a jövőben a Konzervatív Párt tervei szerint többet kellene majd ezért fizetnie, mint egy brit állampolgárnak, ha a toryk nyerik a decemberi választást.

A párt a tervezett intézkedéssel az ingatlanpiaci feszültségek enyhítését szeretné elérni, konkrétabban a külföldiek által jelentkező keresletet csökkentenék - írja a párt bejelentésére hivatkozva a CNBC.com.

Minden tizedik

A tervek szerint az adófizetés szempontjából nem rezidensek számára a jövőben az ingatlanvásárlási illeték az eddigi 1 százalék helyett 3 százalékkal magasabb lenne. Az intézkedés alapjául azt a tanulmányt tüntették fel, amelyet a York University készített. E szerint 2014 és 2016 között minden tizedik londoni lakásvásárlást külföldiek hajtottak végre.

Ezáltal jelentősen nőtt a keresleti oldal egy olyan piacon, ahol a kínálat amúgy is korlátozott volt, felfelé nyomódtak el a lakásárak, s nehezebbé vált az embereknek saját ingatlanhoz jutniuk - állítja a párt.

50 ezres drágulás

A Zoopla nevű ingatlanportál becslése szerint egy átlagos londoni, Notting Hillben található ház ára 1,6 millió font. Ha életbe lép az intézkedés, az egy külföldinek átlagosa 50 ezer fonttal teszi drágábbá egy ilyen otthon megvételét - számolta ki a portál. Az ingatlanvásárlási illeték már jelenleg is létezik, s ez jelenleg is magasabb, ha valaki második otthont vesz, vagy kiadási céllal vásárol lakást.

A toryk, akik jelenleg vezetnek a választások előtti közvélemény-kutatásokban, úgy vélik, a lépéssel segíthetik az belföldiek lakáshoz jutását, szerintük évi 70 000 tranzakciót érinthet éves szinten az intézkedés. Az extra illeték a külföldi magánszemélyeket és cégeket egyaránt érintené, azonban csak Angliában tervezik azt bevezetni, az Egyesült Királyság más részein nem.

Kedvezményes hitel lakásépítésre

A konzervatívok egyébként már korábban ismertették terveiket arra vonatkozóan, hogy milyen intézkedésekkel ösztönöznék az építőipari cégeket több lakás építésére. Új, kedvezményes, 5 százalékos, 30 évre befixált kamatú hitelt kínálnának az első lakást vásárlók számára és 30 százalékos kedvezménnyel vehetnék meg első lakásukat a fiatalok körzeteikben. A Munkáspárt más utat választana, ők évi 150 ezer új otthont építtetnének, amelyből 100 ezer szociális bérlakásként szolgálna, a maradék 50 ezernek pedig garantáltan elviselhetőek lennének költségei.

A Liberális Demokrata Párt, amelynek kevés esélye van megnyerni a választásokat, ennél egyszerűbb ígéretet dobott be, ők évi 300 ezer lakást építtetnének országszerte.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!