London fütyül a brexitre, Budapest lecsúszott

Egy új jelentés szerint London nemcsak hogy megtartotta vezető helyét a világ pénzügyi központjainak rangsorában, de növelte is előnyét New Yorkkal szemben. Budapest lejjebb csúszott két helyet, jelenleg a 72. helyet foglalja el.
Lovas-Romváry András, 2017. szeptember 13. szerda, 06:40
Fotó: Reuters

A jelek szerint a brexit ellenére Londonnak sikerült megtartania helyét a világ pénzügyi központjai között - legalábbis ez derül ki az Y/Zen nevű tink-tank által összeállított Global Financial Centres Index frissen publikált adataiból.

Az évente kétszer, most 22. alkalommal közzétett felmérés szerint London mindössze 2 pontot veszített 782 pontjából március óta, eközben a második helyezett New York 24 pontot. Így az amerikai városnak most 756 pontja van, tehát tovább nőtt a szakadék a két város között. Budapest Két helyet csúszott vissza a felmérésben tavasz óta, így most a 72 helyen áll.

A felmérés eredményeiről beszámoló CNBC és Financial Times egyaránt kiemeli, hogy Londonnak az elmúlt fél évben annak ellenére sikerült megtartania a vezető helyét, hogy a pénzügyi szektorban dolgozók és cégek egyaránt tartanak a brexit kedvezőtlen hatásaitól.

A felmérés kvantitatív és minőségi kritériumok alapján is pontozza a különböző városokat, többek között az üzleti környezetet, az emberi erőforrásokat, az infrastruktúrát a pénzügyi szektor fejlődését és a reputációt is figyelembe veszi.

Európában a legjobb minősítést London után Zürich kapta, a svájci város a rangsorban a kilencedik helyen szerepelt. Sokat javult a Londonból kitelepülő cégek egyik legkedveltebb központja Frankfurt. Az Európai Központi Bank központjának is helyet adó német város 24 ponttal ért el, többet mint márciusban, jelenleg a 11. helyen áll.

A felmérésben különösen sok pontot veszettek az Egyesült Államok nagyvárosai, a tanulmány szerző szerint ennek oka az Egyesült Államok esetlegesen protekcionista gazdaságpolitikájának erősödése játszhatott szerepet.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2017.09.13 14:46

Nagyon jól megy Anglia gazdasága, nem kell félteni őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.09.13 14:37

Briannia szárnyalni fog a berxit után. Bill Gates milliókat fektet be Britanniában éppen erre alapozva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html