Az FTSE-100 0,2 százalékos nyereséggel zárta a keddi napot. Ezzel szemben a DAX 0,9, a CAC-40 0,7 százalékot esett, a Stoxx Europe 600 indexe pedig 0,4 százalékot gyengült. A periféria indexei közül a milánói FTSE MIB 1,1, a madridi IBEX-35 1,4, az athéni ASE 2,2 százalékot esett. Görögországban a bankok voltak a legnagyobb vesztesek: a Eurobank Ergasias 11,7, az Alpha Bank 10,8, a Piraeus Bank 7,7, a National Bank of Greece 5,3 százalékot vesztett értékéből.

A görög veszteségek annak voltak köszönhetőek, hogy bár a görög kormány minduntalan cáfolja fizetésképtelenségét és az euróövezetből való távozás szándékát, nem látni haladást a nemzetközi hitelezőkkel folyó tárgyalásokon.

Az IMF világgazdasági kilátasairól szóló friss jelentése az eurózónára nézve javuló tendenciáról adott hírt, 1,5 százalékra megemelte a növekedési várakozásait 2015-re a korábbi 1,2 százalékról. Emellett az Eurostat is jó hírekkel rukkolt elő: az ipari termelés februárban 1,1 százalékkal nőtt januárhoz képest, az egy évvel korábbi szintnél pedig 1,6 százalékkal magasabb.

Az Alcatel-Lucent francia telekommunikációs cég jól szerepelt, miután a Nokia megerősítette, hogy a francia versenytársának felvásárlásáról előrehaladott tárgyalásokat folytat. Az Alcatel részvényei a hírre 16 százalékkal rallyztak, míg a Nokiáé 3,6 százalékot estek.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones Ipari Átlag (DJIA) 0,4, az S&P 500-as 0,2 százalékkal erősödött, a Nasdaq viszont 0,3 százalékkal esett.

A vegyes mozgások a negyedéves jelentéseknek és a gyengécske makroadatoknak tudható be. Az amerikai márciusi kiskereskedelmi adat ugyanis a várttól elmaradt, és az ipari termelési árak is az előrejelzéseknél gyengébbek lettek.

A gyorsjelentő J.P Morgan Chase részvényei közel 2 százalékkal emelkedtek.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kora este hordónként (159 liter) 58,56 dollár volt, 63 centes napi árnyereséggel. A gázolaj ára tonnánként 4,75 dollárral 547,50 dollárra, a normál benziné gallononként (3,78 liter) 0,0310 dollárral 1,8356 dollárra nőtt az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!