Az MTI-Eco a befektetési bank ma publikált elemzését idézve azt írja: az OMV előtt álló nehézség az, hogy az ellenőrző szavazati jog megszerzését akadályozó korlát eltávolításához a Mol vezetésének együttműködése is kell, a magyar cég vezetői azonban jelezték, hogy az osztrák vállalat átvételi ajánlata "további megfontolásra sem érdemes". A Lehman szerint az OMV vezetésének látható célja a társaság növekedése akvizíciók révén, mindazonáltal az OMV-Mol vállalategyüttes kialakítása "jó eséllyel hosszasan elhúzódó folyamat lesz, és a siker távolról sem garantált". Az OMV részvénye az elmúlt két hónapban 10 százalékkal túlteljesítette a szélesebb olajszektort, és a Lehman Brothers elemzői korlátozott potenciális mozgásteret látnak a papírra a ház által jelenleg érvényben tartott 51 eurós célár felett. Az elemzés megjegyzi, hogy változatlanul bizonytalan az átvételi ajánlat kimenetele, és a Lehman szakemberei fenntartják az OMV-re adott alulsúlyozási besorolásukat, a Mol-részvények célárát pedig 28 700 forintban adták meg. A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő e héten kiadott londoni elemzése szerint a Mol jelenlegi adóskockázati besorolása - gyenge befektetői "BBB mínusz", stabil kilátással - tükrözi a magyar cég erős pozícióját a közép- és kelet-európai finomítói piacon, erőteljes és "viszonylag ellenálló" nyereségességét, és ésszerű vagyonmegoszlását. A Mol pénzügyi profilja azonban "csak átlagos" a legutóbbi agresszív részvény-visszavásárlás miatt meredeken megemelkedett adósság nyomán, állt az S&P elemzésében. A hitelminősítő adatai szerint a Mol június 22-e óta 505 milliárd forintot költött részvény-visszavásárlásra, annak érdekében, hogy visszaverje az OMV átvételi kísérletét. A Standard & Poor's szerint a részvény-visszavásárlások felemésztették a Mol pénzügyi mozgásterének zömét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!