Lotos-részesedést is árul Lengyelország

Feljavított privatizációs tervet hagyott jóvá kedden a lengyel kormány, négy vezető lengyel nagyvállalat részbeni magánosításáról.
NAPI, 2009. augusztus 11. kedd, 17:18
Fotó:

A terv egyebek között a KGHM rézbányászati vállalat 10 százalékáig terjedő részének, a Lotos olajfinomító-csoport 13 százalékának és egy vezető lengyel közszolgáltató, a PGE közelebbről meg nem határozott részének privatizálását tartalmazza - közölte egy kormányzati forrás a Reuters hírügynökséggel.

A magát közelebbről megnevezni nem kívánó kormányzati illetékes úgy nyilatkozott, hogy a kormány az ellenőrző paketteket meg akarja tartani a négy cégben. Az államkincstár 36 milliárd zloty bevételt remél a privatizációból.

A KGHM 42 százalékos állami része bármely hányadának magánosítása ellen kedden már kétórás sztrájkot tartottak a dolgozók. Európa kettes számú rézipari csoportjában az állami rész teljes eladása is felvetődött korábban, de ezt a kormányfő megvétózta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK