Ismét jó napja van a Budapesti Értéktőzsdén a Mészáros Lőrinc nevéhez köthető cégek részvényeseinek. Az Appeninn és az Opus - korábbi nevén Opimus - részvényei kora délután csak azért nem drágultak tovább, mert a tőzsde kereskedési szabályai szerint 15 százaléknál többet egy nap nem emelkedhetnek, a Konzum részvények pedig a napi emelkedési limit határán billegnek.

Az elmúlt hónapban mindhárom részvény jól teljesített, az Appeninn és az Opus szárnyalása most a Konzum által bemutatott első félévben tapasztalt rallyhoz fogható.

Ha figyelembe vesszük, hogy hány részvénye van az adott társaságoknak és megszorozzuk azt a tőzsdei árfolyammal, akkor megkapjuk az adott cégek piaci kapitalizációját, ami azt mutatja, mennyire értékelik jelenleg az adott cégeket. Az Appeninn kapitalizációja a jelenlegi 1020 forintos árfolyam mellett meghaladja a 40,5 milliárd forintot, a Konzumé 3029 forinttal számolva a 63,18 milliárdot, az Opusé 700 forinttal számolva a 221,1 milliárd forintot. A három cég együttes értéke így - a hétfői árfolyamok alapján - már eléri a 324,95 milliárd forintot, ami mostani dollárárfolyammal számolva 1,2 milliárd dollárt jelent.

Ez azt jelenti, hogy ha a három céget egy cégként kezelnénk, akkor piaci kapitalizáció alapján már be tudna kerülni a Forbes magazin által összeállított, a világ 2000 legnagyobb vállalatát tömörítő rangsorba. Igaz, annak csak a végére, nagyjából az 1960. helyre kerülhetne.

A májusi adatok alapján összeállított lista szerint 1,2 milliárd dollár körüli kapitalizációval rendelkeztek a tőzsdei cégek közül a lenti táblázatban láthatóak. Az oszlopok közül az első a cégek 2016-os árbevételét, a második az elért profitját, a harmadik pedig eszközeinek értékét mutatja. (Ez utóbbi keveset árul el a cég értékéről, mivel nem mutatja, hogy a cég összes eszközével szemben mennyi hitel áll).

1,2 milliárd dollár körüli kapitalizációjú cégek. A teljes listáért kattintson!
Kép: Forrás: Forbes

Ha mindenáron hasonlítgatni akarunk, akkor azért pénzügyi mutatók terén van hova fejlődnie a Mészáros-triumvirátusnak. Igaz, csak árbevétel és eszközérték terén, a tavaly veszteséges cégeknél nyilván jobb a felmutatott pozitív profit. Ha ugyanis a három cég első féléves árbevételét megduplázva adnánk becslést az éves adatokra (azért nem a tavalyi éves adatokat nézve, mert azok még a cégek átalakulása előtti állapotot tükrözték), illetve az Appeninn első féléves veszteségét nem számolnánk, akkor éves becslésben a három cég összesített profitja számításaink szerint 8,9 millió dollár lenne, árbevétele 20,39 millió, összes eszközeinek értéke pedig (figyelem, hitelek nélkül!) hajszál híján 200 millió dollár lenne.

Ezzel a nem túl szokványos becsléssel és számolással az jön egyébként ki, hogy a mostani árfolyamokkal a befektetők az általunk becsült éves profit 134, az összes eszköz ötszörösét adják átlagosan a Mészáros-részvényekért.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!