A német anyavállalat tavaly májusban döntött arról, hogy leválasztja az energia és gáz üzletágat, majd a tőzsdére viszi az új vállalatot. A kibocsátási ár részvényenként 21,60 euró volt.

Első napján, hétfőn 22,01 eurós árfolyamon indult a kereskedés a részvényekkel, amely alapján az új vállalat piaci tőkeértéke 16 milliárd euróra rúg.

A kereskedés során 19,21 és 22,98 euró között mozgott az árfolyam, ami azonban messze elmarad a 24-30 euró közötti várakozásoktól.

A berlini székhelyű Siemens Energy, amely gázturbinákat és energiaátvivő rendszereket gyárt, és 67 százalékos részesedéssel bír a Siemens Gamesa szélturbina gyártó vállalatban, több mint 90 országban 91 ezer munkavállalót foglalkoztat. Termékei segítségével állítják elő a világon felhasznált elektromos energia egyhatodát.

Elemzők szerint legalább október közepéig kell várni ahhoz, hogy az amerikai General Electric és a japán Mitsubishi Heavy Industries riválisának számító Siemens Energy árfolyamáról kialakuljon az első valós értékelés.

Az UBS svájci bankház elemzői arra számítanak, hogy a Siemens Energy piaci tőkeértéke 26 eurós árfolyam mellett 18,8 milliárd euróra emelkedik jövőre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!