A Napi Gazdaság hétfői lapszámának cikke
 

Lezárult a CIG Pannónia Biztosító részvényeinek allokációja, a részvényesek nagy valószínűséggel már pénteken láthatták papírjaikat értékpapírszámláikon. Ma indulhat a kereskedés a budapesti parketten 938 forintos bevezetési áron a társaság 62 153 203 darab, egyenként 40, összesen 2 486 128 120 forint névértékű törzsrészvényével. A biztosító közzétette harmadik negyedéves eredményeit is, melyek a folytatódó dinamikus növekedésről tanúskodnak. Az első kilenc hónap végére a biztosító díjbevétele elérte a 15,2 milliárd forintot, ami már közel 80 százalékkal magasabb, mint az első félév végi 8,5 milliárdos érték és negyedével meghaladta a tavalyi egész évben elért bevételt.


Igaz, ez egyben a veszteség növekedését is jelentette, ami az újonnan indult biztosítóknál természetes folyamat, a magas szerzési költségek miatt a díjbevételekből csak évek (a CIG Pannónia tájékoztatója szerint várhatóan 5-8 év) alatt fordul a társaság működése nyereségbe. A veszteség a három negyedév alatt így meghaladta a 2,5 milliárd forintot, amiben benne van a bankadó időarányosan 314 millió forintos terhe is (a társaság összesen 418 millió forintot kénytelen befizetni az egész évre).


A CIG-nek a BÉT honlapján megjelent közleménye szerint az új kibocsátású részvények mindegyikét, összesen 10,85 millió részvényt lejegyezték és az eladásra felkínált 1 950 511 részvényből is elfogyott 1 687 781 részvény. Előbbi mennyiségből 6 090 302 részvény 938 forintos kibocsátási, míg 4 759 698 darab a kedvezményes, 750 forintos áron került forgalomba. Utóbbi mennyiség teljes egészében 938 forintért kelt el. A cég a tőkeemelés révén összesen 9,28 milliárd forintnyi új tőkéhez jutott.



(Lapunk főszerkesztője, Korányi G. Tamás a CIG Pannónia Biztosító alapító részvényese.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!