Ma a kínaiak féltek Ázsiában

Az ázsiai tőzsdék vegyesen alakultak pénteken, a forgalom alacsony volt. A kínai és hongkongi tőzsdék estek aggodalmukban. Tokióban az exportőrök húzták a piacot.
NAPI, 2010. március 12. péntek, 11:10
Fotó:

Alcsony forgalom mellett vegyesen alauktak a tőzsdei eredmények pénteken Ázsiában. A MarketWatch elemzése szerint azért fogták vissza magukat a befektetők, mert a csütörtökön publikált, vártnál magasabb kínai inflációs adat miatt további monetáris megszorításokra számítanak Pekingtől. Legutóbb épp egy péntek este jelentett be tartalékráta-növelést a kínai kormány, ezért a pénteki óvatoskodás.

Egy syndey-i elemző azt nyilatkozta a MarketWatch-nak, hogy ha nem kezelik megfelelően a kínai gazdaságot, az súlyos következményekkel járhat a piacokra nézve, egyelőre azonban a gazdaság növekedésére számíthatnak a befektetők.

A Nikkei 225 0,81 százalékos pluszban zárta a pénteki tőzsdenapot, a dél-koreai Kospi Composite 0,37 százalékkal, a szingapúri Straits Times 0,27 százalékkal haladta meg csütörtöki záróértékét. A kínai Shanghai Composite 1,24 százalékot, a hongkongi Hang Seng 0,09 százalékot vesztett pénteken. Az ausztrál S&P/ASX 200 0,08 százalékot nőtt.

A tokiói kereskedést az exportőrök növekedése jellemezte, miközben a piacok erős vállalati eredményeket és folytatódó tőzsdei emelkedést várnak. A Honda Motor 0,6 százalékkal, a Nissan Motor 1,9 százalékkal, a Toyota Motor 0,2 százalékkal, a Canon 0,3 százalékkal nőtt, ám a Sony részvényei 1,1 százalékot vesztettek értékükből.

Kínában a hitelszigorítással kapcsolatos befektetői aggodalmak következtében az ingatlanfejlesztők estek némiképp. A Poly Real Estate Group 0,3 százalékot, a Wolong Real Estate Group 1,3 százalékot, a China Vanke pedig 0,6 százalékot vesztett.

Ausztráliában a csütörtöki Kína gerjesztette pesszimizmust követően pénteken optimista hullám volt a jellemző. Az ANZ bank 0,8 százalékkal, a Westpac 0,2 százalékkal, a Rio Tinto 0,8 százalékkal, a BHP Billiton 0,3 százalékkal növelte árfolyamát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK