A délelőtt még 257,03-ig emelkedő Stoxx Europe 500 végül is 0,8 százalékos mínusszal 253,99 ponton fejezte be a szerdai napot. A MarketWatchnak nyilatkozó kereskedők ezt nem tartják nagy meglepetésnek, egy hatnapos emelkedési sorozat elég hosszú ahhoz, hogy okot adjon a profitkivonásra.

A profitkivonást pedig remekül meg lehet indokolni a vártnál rosszabb májusi európai ipari termelési adattal, az amerikai jelzáloghitel-kérelmek múlt heti csökkenésével, valamint az amerikai kiskereskedelmi forgalom vártnál nagyobb csökkenésével - vélekedett a MarketWatch által megkérdezett Ad van Tiggelen, az ING elemzője.

A német DAX 18,63 ponttal (0,30 százalékkal) 6209,76 pontra emelkedett, míg a francia CAC-40 4,78 ponttal (0,13 százalékkal) 3632,98 pontra, a brit FTSE-100 pedig 20,13 ponttal (0,38 százalékkal) 5250,89 pontra csökkent szerdán.

A gazdasági trendekre érzékeny bányászati részvének voltak az európai tőzsdék legfőbb visszahúzói: a Xstrata 1,58 százalékot vesztett szerdán. A keddi drágulások után szerdán az autógyártók is vesztettetek értékükből: a BMW 1,04 százalékkal, a Renault 0,6 százalékkal csökkent.

Az Intel és a holland ASML jó második negyedéves eredménye erős lökést adott a technológiai részvényeknek. Az ASML 3 százalékkal drágult, az STMicroelectronics 2,38 százalékkal növelte árfolyamát, az Infineon Technology ára pedig 1,6 százalékkal emelkedett.

A bankrészvények némi nyomás alatt voltak szerdán, a Societe Generale 2,5 százalékot, a BBVA 0,6 százalékot, a Credit Suisse 1 százalékot vesztett, mivel továbbra is bizonytalan az európai pénzügyi szektor szabályozásának a sorsa - nyilatkozták a Goldman Sachs elemzői a MarketWatchnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!