Mára virradóra 304 forinton tetőzött az euró árfolyama, délelőtt 9 óra után 302,50 forint volt az ár, míg a dollár egységével 232,60, a svájci frankéval 203 forinton kereskedtek - tájékoztatott az ING Bank devizaüzletágának vezetője.

Kolba Miklós hozzátette: a forint további gyengülésére van esély, hiszen az euró zlotyjegyzése már 4,67-nél, csehkorona-kurzusa 28,60-nál jár. Nincs értelme azonban azt találgatni, meddig mehet fel az euró/forint-árfolyam, hiszen a hazai deviza teljesen új territóriumban mozog.

A piac arra kíváncsi, hogy konkrétan milyen lépésekre gondolt Simor András jegybankelnök, amikor tegnap úgy nyilatkozott: "eddig alkalmazott eszköztárát az MNB a közeljövőben várhatóan újabb elemekkel egészíti ki".

Kolba szerint az intervenció kétélű fegyver lehet, mert a jelenlegi helyzetben egyrészt kicsi az esély arra, hogy a devizapiaci szereplők eurómilliárdokat költenének a forint további támadására, másrészt ez az eszköz már az oroszoknak sem jött be, ráadásul a jegybank nem is tudna annyit költeni, mint Moszkva. Az intervenció mindemellett a spekulánsok ellen lehet hasznos eszköz, ám most nem miattuk gyengül a forint, hanem csupán a régiós devizák sodorják magukkal - hangsúlyozta a szakember. Úgy véli, egy jelentősebb kamatemelés sem lendítené fel a forint iránti keresletet.

A szakember osztja viszont azokat a véleményeket, amelyek szerint akár kamatot is csökkenthetne az MNB. Ezzel ugyanis azt az üzenetet küldhetné a piacnak a jegybank, hogy nem a forinttal van gond, a hazai deviza csupán a régiós gyengülés áldozata.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!