A Dow Jones 0,26 százalékos, az S&P 500 0,28 százalékos, a Nasdaq 0,26 százalékos csökkenéssel zárt pénteken. A piacot a délután közölt, izgalommal várt júliusi munkaerő-piaci statisztikák mozgatták. Az újonnan létrejött munkahelyek száma kissé elmaradt ugyan a várakozásoktól, de a munkaerőpiac összességében olyan jó képet mutat, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed alighanem már szeptemberben beindíthatja a kamatemelési ciklust. Ez gyengíti a részvénybefektetések vonzerejét és növeli a kötvényekét. Az elmúlt napokban vegyes makrogazdasági adatok jelentek meg, és ezek alapján sok szakértő még úgy vélte, hogy a Fed decemberig, sőt talán januárig nem nyúl az alapkamathoz.

Most azonban az elemzők többség már szeptemberre tippel. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó hét elemzőből hat szerint a munkaerőpiac elég jó állapotban van ahhoz, hogy a Fed már szeptemberben megemelje az irányadó kamatot, amit 2008 decembere, a pénzügyi-gazdasági válság kirobbanása óta zéróközeli szinten tart.

Kim Forrest, a Fort Pitt Capital Group vezető elemzője szerint hacsak nem jön ki egy kivételesen rossz makroadat a következő 30 napban, nagyon valószínű, hogy szeptemberben beindul a kamatemelés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!