Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A New York-i értéktőzsdén és az árupiacon, a NYMEX-en megkezdik a készenléti tervek bevezetését, és a nap folyamán fogják csak közölni, hogy mikor folytatódhat a kereskedés. A NYMEX épülete közvetlenül abban a zónában fekszik Manhattanben, amelynek elrendelték a hurrikán miatti evakuálását.

Az elektronikus kereskedés mindkét tőzsdén a megszokott időben vette volna kezdetét, de a hatóságok végül úgy döntöttek, egyáltalán nem nyitnak ki a börzék. Az elektronikus tranzakciókat kezelő szerverek a New Jersey állambeli Mahwah-ban működnek. A Sandy hurrikán New Jerseyre is veszélyt jelent, a tőzsde tulajdonosai pedig úgy döntöttek, hogy a legnagyobb biztonság érdekében semmilyen kereskedés nem folyhat hétfőn.

A New York-i tőzsdéken eddig csak ritkán akadályozta a kereskedést az időjárás. Hóvihar miatt 1996. január 8-án később kezdődött és korábban fejeződött be a kereskedés, az értéktőzsde 1985. szeptember 27-én viszont bezárt a Gloria hurrikán miatt. A nagy gazdasági világválság óta a leghosszabb ideig - négy napig - a 2001. szeptember 11-i merénylet miatt tartott zárva a tőzsde.

New Yorkban vasárnap este 7-kor leállt a tömegközlekedés, Michael Bloomberg polgármester elrendelte 375 ezer ember kitelepítését az alacsonyabban fekvő, áradás veszélyeztette területekről, a városba pedig a nemzeti gárda egységeit vezényelték. Elhalasztották a felújított Szabadságszobor hétfőre tervezett átadását, zárva tartanak majd az iskolák.

A meteorológusok szerint a Sandy, amelynek magja hétfő éjjel vagy kedd hajnalban éri el az amerikai szárazföldet - feltehetően New Jersey és New York állam magasságában - a ritka hibrid "szuperviharok" kategóriájába tartozik: a kavargó trópusi légtömegek sarkköri áramlásokkal keverednek, aminek következtében özönvízszerű esőzés és erős havazás is várható.

A viharzóna összesen mintegy 50 millió ember életét keserítheti meg és olyan nagyvárosokra terjedhet ki, mint Boston, New York, Washington, Baltimore és Philadelphia. Ötezer repülőjáratot töröltek és az Amtrak vasútvállalat beszűnteti az "északkeleti folyosó" üzemeltetését. A keleti parti olajfinomítók termelését csökkentették.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!