Ma zárva tart Amerika

Hétfőn az amerikai piacok ünnepnap (Martin Luther King Nap) miatt zárva tartanak.
Szepesi Anita, 2018. január 15. hétfő, 15:43
Fotó: Shutterstock

Pénteken az amerikai tőzsdeindexek kedvező vállalati eredmény beszámolókat nyugtázva 0,7-0,9 százalékos emelkedéssel új rekordon zártak. Heti nyereségük másfél-két százalék volt. Az S&P-500 index 2003 óta a legjobb tíznapos évkezdetét tudhatja maga mögött 4,2 százalékos emelkedéssel. A Nasdaq Composite az év eleje óta 5,2 százalékkal, a DJIA index 4,4 százalékkal erősödött.

Az árfolyamindexeket a negyedik negyedévi vállalati eredményekkel szembeni bizakodó befektetői várakozások hajtják felfelé. Elemzők átlagosan tizenkét százalékos nyereség- és hét százalékos forgalomnövekedést várnak az S&P-500 index tagjaitól a negyedik negyedévre az egy évvel korábbihoz képest. Először fordul elő 2011 óta, hogy az index tagvállalatainak mind negyedéves nyeresége, mind forgalma növekszik éves bázison - írta az MTI.

Hétfő délután az európai tőzsdék az amerikai szünnap miatt viszonylag gyenge forgalom közepette vegyesen, többségében veszteségben álltak, amit két heti lendületes emelkedést követő profitkivételnek tulajdonítottak a piacon.

Az amerikai tőzsdenyitás szokásos idején az olaj ára veszteségben állt a hétfői globális kereskedelemben. A Brent 0,21 százalékkal alacsonyabban hordónként 69,72 dolláron, a WTI 0,08 százalékkal alacsonyabban 64,25 dolláron. Az olaj ára a múlt héten 2014 vége óta a legmagasabb árat érte el.

A főbb devizák kosarával szemben kalkulált dollár-index hároméves mélypontra csökkent, az arany ára pedig a dollár gyengülését tükrözve négyhavi csúcsot ért el. Az eurót 0,66 százalékkal jegyezték magasabban 1,2277 dolláron, az arany ára 0,57 százalékkal unciánként 1342,50 dollárra emelkedett.

A címlapkép forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK