Maga mögött hagyta a gazdasági válságot a Dow

Korábban soha nem látott szintre emelkedett a keddi nyitás után nem sokkal a Dow Jones Industrial Average index, mely ezzel ledolgozta a gazdasági válság alatt összeszedett esését. A korábbi csúcsot 2007. októberében állította be a mutató. Kedd délután a DJIA már 14 274 ponton állt, ami 110 ponttal volt magasabb a korábbi legmagasabb záróárfolyamnál és 150 ponttal haladta meg a hétfői zárószintet.
Beke Károly, 2013. március 5. kedd, 17:37
Fotó: Napi.hu

A villámgyors kilábalás két dolognak köszönhető: egyrészt az utóbbi négy évben a válság után évtizedek óta nem látott mértékben emelkedtek a vállalati profitok, emellett a Fed mennyiségi lazításai is segítettek feljebb tornászni a mutatót, hiszen olcsó pénzt öntött számolatlanul a piacra az amerikai jegybank. Ezeknek köszönhetően az utóbbi években az index értéke több mint megduplázódott a válság alatti mélypontjához képest, és a szakemberek szerint még lehet tere az emelkedésnek, hiszen az amerikai részvények értékeltsége további 15 százalékkal marad el az utóbbi húsz év átlagától.

A Bloombergnek nyilatkozó befektetők szerint a következő napokat kettős érzés jellemezheti a piacon: egyrészt pszichológiailag fontos, hogy túl van a válságon a Dow, másrészt viszont a történelmi csúcs elérése után egyre több emberben jöhet elő a kérdés, hogy meddig emelkedhetnek az árfolyamok.

A DJIA 30 cége közül mindössze a Hewlett-Packard áll jelenleg 2009 márciusi értéke alatt, az elmúlt négy év nyertese pedig az American Express, a Caterpillar és a Home Depot voltak, melyek egyaránt több mint 275 százalékos növekedést mutattak. Jól jelzi a szárnyalást, hogy a HP mögött a második legrosszabbul teljesítő Exxon Mobil is 38 százalékos növekedést ért el négy év alatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK