Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedd délben a londoni értéktőzsde irányadó FTSE-100 indexe 1,7 százalékos, Frankfurtban a DAX30 mutató 1,6 százalékos, Párizsban a CAC40 index 1,7 százalékos veszteséget jelzett a hétfői záróértékéhez képest.

A tőzsdemutatók esése New York-ban indult hétfőn, onnan átterjedt kedden Ázsiába, majd Európába. Hétfőn 4,9 százalékkal zuhant a New York-i értéktőzsde 30 vezető ipari részvényének DJIA indexe a felerősödött amerikai inflációs várakozásokra, ami alapján az eddigieknél nagyobb eséllyel emel kamatot márciusban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed - ahogy arról részletesen írtunk.

A felerősödött inflációs várakozást szakértők arra a pénteken közölt adatra vezetik vissza, amely szerint januárban az átlagos órabér 2,9 százalékkal, 2009 júliusa óta a legnagyobb mértékben nőtt éves összevetésben az Egyesült Államokban.

Megfigyelők szerint ez csak a kezdet. A bérek az utóbbi tíz évben ugyanis csak nagyon gyenge ütemben nőttek, de a munkaerőhiány miatt a munkáltatók várhatóan kénytelenek lesznek nagyobb arányú béremeléseket végrehajtani, növelve ezzel az inflációs nyomást.

A hétfői tengerentúli lejtmenet kedden először Ázsiát érte el, ahol szintén nagy veszteséggel zártak a térségbeli tőzsdemutatók. A tokiói értéktőzsde Nikkei225 indexe például 4,76 százalékos csökkenéssel zárt, de a kereskedési nap során 7 százalékos mínuszban is volt.

Az euró alig mozdult, a hétfő esti 1,2419 dollár után kedd délben 1,2400 dolláron állt.

A bitcoin kedden 7100 dolláron nyitott, délben 6390 dolláron állt.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 43 cent csökkenéssel 67,19 dolláron állt délben, kora reggel valamivel 67 dollár alatt jegyezték.

A fotó forrása: Stephen Hird/Reuters.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!