A 2017-es első fél éves adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) 1,398 milliárd kunát tesz ki, ami 168 százalékos növekedésnek felel meg. A cég bevételei 8,41 milliárd kunát tettek ki, ami éves szinten 34 százalékos növekedés. Az eredmény főként a kutatási és termelési tevékenységnek köszönhető, de a finomító és marketing, illetve az értékesítés is jelentősen hozzájárult az eredmények javulásához.

A kiskereskedelem rekordnövekedést produkált a fogyasztási cikkek és az üzemanyagok területén. A kereskedelem jó eredményeihez hozzájárul a térségbeli értékesítési hálózat növekedése, illetve a fogyasztási cikkek szegmensének bővülése, ami a jövőre nézve is biztató.

A 2017-es esztendő első felében a nagyberuházások elérték az 520 millió kunát, és az év második felében is intenzív beruházási kampányra lehet számítani.

Áldott Zoltán, a cég igazgatótanácsának elnöke szerint minden mutatón javítani tudott a cég. Az EBITDA egy évvel ezelőtt 521 millió kuna volt, míg most 1,398 milliárd kunát tesz ki. A vállalat nettó nyeresége az első fél évben egyszeri tételek nélkül elérte a 608 millió kunát, míg egy évvel korábban 70 millió kuna volt.

Az eredmények a kedvező külső környezetnek is köszönhetők, a Brent olaj, valamint a gáz ára enyhén növekedett, míg a természetes csökkenés a növekedést célzó projekteknek - például az új, seleci és nyugat-djeletovci olajkutak termelésnövekedésének - köszönhetően lassult.

A hatékonyságot növelő 2016-os program látható eredményeket hozott 2017-ben is, míg a kedvező külső környezet további könnyebbségeket eredményezett. A két faktor együtt az utóbbi évtized legalacsonyabb eladósodottsági mutatójához vezetett, és lehetővé tette az INA számára az elkövetkező időszak minden fontos stratégiai projektjének a finanszírozását - idézte az Index.hr Áldott Zoltánt. Az igazgatótanács elnöke szerint ezt a kedvező időszakot a piaci pozíciók és tevékenységek további erősítésére kell használni, figyelembe véve, hogy nehéz hosszú távú előrejelzéseket tenni.

A nettó adósság 2,026 millió kunára, az adósság és a tőke arányát tekintve történelmi, 15,3 százalékra csökkent. Áldott Zoltán kiemelte, hogy a tőkestruktúra nagyon erős, és az INA készen áll a stratégiai kihívásokra, valamint azokra a projektekre, amelyek pozitív értékeket hozhatnak a vállalatnak a jövőben. A középpontban a jövőben is a finomítók szerepelnek - írta az MTI.

Áldott szerint az INA évek óta készült befektetni a rijekai finomítóba. A hosszú távú projekt értéke 400 millió euró, és a várakozások szerint javíthat az eladásokon, illetve 35-40 százalékkal növelheti a termelést. A projektet várhatóan az év végéig véglegesítik, majd jóváhagyatják.

A sziszeki finomító továbbra is veszteségeket könyvel el, és ez meglátszott az eredményeken is. A rijekai finomítóban - magyarázta az igazgatótanácsának elnöke - befektetési lehetőséget, jövőt és kifizetődő befektetést látnak, míg a sziszeki finomítóban a nem találtak ilyen kifizetődő lehetőséget.

A vállalatnak védenie kell a saját érdekeit, és nem kifizetődő egyszerre két finomítót fejleszteni - magyarázta, majd hozzátette, hogy a kormánnyal és a részvényesekkel a megoldási lehetőségeken dolgoznak, mindazonáltal a sziszeki finomítónak 160 milliós adóssága van, ami nem fenntartható.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!