Magára talált az INA

Az INA horvát olajipari vállalatnak 2011 óta nem volt olyan jó első fél éves pénzügyi eredménye, mint az idei esztendőben, amikor az év első hat hónapjában 850 millió kunát (35 milliárd forint) meghaladó nettó nyereségre tett szert - közölte a vállalat az Index.hr zágrábi hírportál beszámolója szerint.
Domokos László, 2017. július 27. csütörtök, 18:55
Fotó: Napi.hu

A 2017-es első fél éves adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) 1,398 milliárd kunát tesz ki, ami 168 százalékos növekedésnek felel meg. A cég bevételei 8,41 milliárd kunát tettek ki, ami éves szinten 34 százalékos növekedés. Az eredmény főként a kutatási és termelési tevékenységnek köszönhető, de a finomító és marketing, illetve az értékesítés is jelentősen hozzájárult az eredmények javulásához.

A kiskereskedelem rekordnövekedést produkált a fogyasztási cikkek és az üzemanyagok területén. A kereskedelem jó eredményeihez hozzájárul a térségbeli értékesítési hálózat növekedése, illetve a fogyasztási cikkek szegmensének bővülése, ami a jövőre nézve is biztató.

A 2017-es esztendő első felében a nagyberuházások elérték az 520 millió kunát, és az év második felében is intenzív beruházási kampányra lehet számítani.

Áldott Zoltán, a cég igazgatótanácsának elnöke szerint minden mutatón javítani tudott a cég. Az EBITDA egy évvel ezelőtt 521 millió kuna volt, míg most 1,398 milliárd kunát tesz ki. A vállalat nettó nyeresége az első fél évben egyszeri tételek nélkül elérte a 608 millió kunát, míg egy évvel korábban 70 millió kuna volt.

Az eredmények a kedvező külső környezetnek is köszönhetők, a Brent olaj, valamint a gáz ára enyhén növekedett, míg a természetes csökkenés a növekedést célzó projekteknek - például az új, seleci és nyugat-djeletovci olajkutak termelésnövekedésének - köszönhetően lassult.

A hatékonyságot növelő 2016-os program látható eredményeket hozott 2017-ben is, míg a kedvező külső környezet további könnyebbségeket eredményezett. A két faktor együtt az utóbbi évtized legalacsonyabb eladósodottsági mutatójához vezetett, és lehetővé tette az INA számára az elkövetkező időszak minden fontos stratégiai projektjének a finanszírozását - idézte az Index.hr Áldott Zoltánt. Az igazgatótanács elnöke szerint ezt a kedvező időszakot a piaci pozíciók és tevékenységek további erősítésére kell használni, figyelembe véve, hogy nehéz hosszú távú előrejelzéseket tenni.

A nettó adósság 2,026 millió kunára, az adósság és a tőke arányát tekintve történelmi, 15,3 százalékra csökkent. Áldott Zoltán kiemelte, hogy a tőkestruktúra nagyon erős, és az INA készen áll a stratégiai kihívásokra, valamint azokra a projektekre, amelyek pozitív értékeket hozhatnak a vállalatnak a jövőben. A középpontban a jövőben is a finomítók szerepelnek - írta az MTI.

Áldott szerint az INA évek óta készült befektetni a rijekai finomítóba. A hosszú távú projekt értéke 400 millió euró, és a várakozások szerint javíthat az eladásokon, illetve 35-40 százalékkal növelheti a termelést. A projektet várhatóan az év végéig véglegesítik, majd jóváhagyatják.

A sziszeki finomító továbbra is veszteségeket könyvel el, és ez meglátszott az eredményeken is. A rijekai finomítóban - magyarázta az igazgatótanácsának elnöke - befektetési lehetőséget, jövőt és kifizetődő befektetést látnak, míg a sziszeki finomítóban a nem találtak ilyen kifizetődő lehetőséget.

A vállalatnak védenie kell a saját érdekeit, és nem kifizetődő egyszerre két finomítót fejleszteni - magyarázta, majd hozzátette, hogy a kormánnyal és a részvényesekkel a megoldási lehetőségeken dolgoznak, mindazonáltal a sziszeki finomítónak 160 milliós adóssága van, ami nem fenntartható.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK