BUX
41516

Magas eladósodottság mellett is fizethet a Telekom

Szabó János, a Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese beszélt a Telekomnál látható legfontosabb folyamatokról a társaság negyedéves jelentését követően - tudósít a portfolio.hu. Nem változott az osztalékpolitika.

portfolio.hu, Napi.hu, 2015. február 26. csütörtök, 10:33

Leányvállalatoknál továbbra sem jó a helyzet: a macedón leányvállalatnál az erős mobilpiaci verseny miatt vannak nyomás alatt a vállalat bevételei, ott két távközlési cég egyesülésével kétszereplős piac jött létre, ezzel egy újfajta verseny indult a mobil és vezetékes piacon - moddta Szabó János, a cég gazdasági vezérigazgató-helyettese.

A menedzsment továbbra is számol az energiapiaci jelenléttel: a Telekom vizsgálja a lehetőségeket, de mivel a lakossági piac jelentős alakuláson megy keresztül, ez kihatással lehet a vállalat energiapiaci jelenlétére 2015-ben. A menedzsment által adott célkitűzésekben 2015-re az energia-kiskereskedelem bevételek is benne vannak - tette hozzá.

Eljött annak az ideje, hogy a Telekom ne csak a mobil, hanem a vezetékes szélessávú internet-hálózat fejlesztésében is nagyot lépjen- mondta Szabó. Ezért 2 éves programot indít a vállalat, hogy vezetékes hálózaton jelentősen növelje a lakossági lefedettségét. 2015-ben újabb 400 ezer háztartást fed le a cég. A vállalat az elmúlt évek jellemzően 80 milliárd forint körüli beruházási szintje után idén több, mint 100 milliárd forintot költhet beruházásokra, ez azonban nem kapcsolódik a kormánnyal megkötött partnerségi megállapodásban tett vállalásokhoz: önmagában a partnerségi megállapodás nem jelent beruházási többletet, a beruházás tisztán üzleti döntés.

Eddig nem volt példa arra, hogy a vállalat már év elején osztalékelőrejelzést adjon, most viszont megtette: az egész éves eredménnyel kapcsolatban egyelőre csak a tervek állnak rendelkezésre, de amennyiben a szabályozói, adózási környezet nem változik, a Telekom legalább 15 forintos osztalékot fizethet részvényenként. Az osztalékpolitika nem változott. 2016-ra ismét a menedzsment által korábban meghatározott 30-40 százalékos sávbon belülre eshet a társaság eladósodottsága, 2015-ben pedig csökkenhet az eladósodottság, az idei eredmény után jövőre fizetendő osztalék kifizetésének azonban nem feltétele, hogy ismét sávon belül legyen a Telekom eladósodottsága - hívta fel a figyelmet a vezérigazgató-helyettes.

A Magyar Telekom tegnap este, a gyorsjelentésével egyidőben jelezte, hogy jövőre már részvényenként 15 forint osztalékot fizetne részvényeseinek.