A FTSE Russell már tavaly szeptemberben bejelentette, hogy a bukaresti értéktőzsdét 2020 szeptemberétől előlépteti fejlődő másodlagos tőzsdei piaccá. Ez a magasabb besorolás hétfőtől vált hivatalossá.

Klaus Iohannis román államelnök üzenetben üdvözölte a "történelmi" pillanatot. Kifejtette, hogy a magasabb besorolás erős bizalmi jelzés a befektetők számára, ugyanakkor egy reményteljes és kiszámítható jelzés a vállalkozók számára, akik több finanszírozási forráshoz juthatnak.

Leonardo Badea, a Román Nemzeti Bank kormányzó-helyettese úgy vélte, a felminősítés révén növekedhet a Romániában kibocsátott értékpapírok iránti érdeklődés külföldön, aminek mind a versenyszféra, mind a román közszféra haszonélvezője lehet. Úgy vélte, a lépés megkönnyítheti a gazdaság újbóli fellendítését és az ország korszerűsítését, amennyiben minél több vállalkozó és a román közszféra szereplői gazdaságilag hatékony tervek révén vonzó ajánlatot tesznek a tőzsdei befektetőknek, akik finanszírozhatják így a projektjeiket.

A bukaresti értéktőzsdén 370 céget jegyeznek, ezek negyede az elsődleges piacon van nyilvántartva. A tavalyi tranzakciók összértéke a 9 milliárd lejhez (1,8 milliárd euró) közelített. A BVB-t 2016 óta szigorúan figyelemmel kísérő adatszolgáltató már négy évvel ezelőtt kilátásba helyezte a felminősítést, de a román tőzsde akkor még nem teljesítette az ehhez szükséges valamennyi feltételt. Korábban román gazdasági szakemberek úgy értékelték, hogy a felminősítésnek gazdasági szempontból olyan nagy jelentősége van, mint Románia EU-csatlakozásának.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!