Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amikor 2009-ben megjelent a bitcoin, hogy elindítsa a felemás sikereket felmutató kriptovaluták forradalmát, azt ígérte, hogy a bankoktól független, új alapokra helyezett pénzügyi megoldást kínál majd, egy olyan technológiával, amely nem központosított, teljesen meghamisíthatatlan és titkosított. A népszerűségét az alapozta meg, hogy az emberek a 2008-as gazdasági válság után kiábrándultak a hagyományos pénzintézeti megoldásokból és rendszerből. A bitcoin pedig egy szabad, kötöttségek nélküli rendszer volt - igaz, ennek minden hátrányával.

Éppen ezért is újszerű gondolat, hogy 2018-ban a létező leghagyományosabb pénzpiaci eszköz tűnik fel egy kriptovaluta mögött: az észt bejegyzésű, de magyar tulajdonú Blockben terméki mögött fedezet éppen maga az arany. Az arany alap tehát garantálja az értékminimumot, miközben maga a blockchain technológia visszaadja azt, amiért a kriptovaluták a mai napig népszerűek, vagyis hogy decentralizáltak és a folyamatvezerlésük meghamisíthatatlan.

Az ilyen titkosítási könyvelési rendszerek sok fajta feladatot elláthatnak, ezért a fejlesztők úgy látják, hogy hatalmas növekedési potenciál van a termékükben. Két terméket vezetnek be a Blockbenen keresztül: a Blocknote-ot és a BlockStockot.

A Blocknote 100 százalékos aranyletéttel rendelkezik, 0,01 gramm fizikai nemesfém van mögötte. Így lényegében valós fizetőeszköz, ez jelenleg 120-140 forintot ér, online és offline tranzakciókban is felhasználható - mondta el a magyar fejlesztésű termékről Krocsek Attila igazgató, aki szerint ez a megoldás alkalmas lehet menekülő kriptovalutának. Kérdésre a szakértő elmondta, hogy fizikai formában is kiadják az aranyát, ha valaki beváltaná a kriptovalutáját, de euróban is bármikor kifizetik annak az értékét.

Utóbbit arra alapozza, hogy ha valaki bemegy ma egy kereskedésbe, akkor egy 1 grammos aranylapkát a világpiaci árhoz képest 20-30 százalékkal drágábban veheti meg, vagy brókerszámlát nyit. Miközben a rendszerükön keresztül néhány másodperc alatt megteheti ezt.

Emellett piacra dobnak egy BlockStock nevű kriptovalutát is, amely a platform tranzakció-validációért felelős kriptovalutája, mely tevékenységért jutalék jár. Bár bármilyen értéket behoznak, de annak értékét aranyra váltják, ennek a 10 százaléka kerül be abba a poolba, amelyet felosztanak a rendszer használói között. Ez tehát egy spekulatív termék: a befektetők arra spekulálhatnak, hogy nőni fog az aranyletét a rendszer mögött.

De lényegében bárki, bármilyen érték bevihető a Blockben rendszerébe, hogy aztán egy új kriptovaluta megvalósítható legyen. Gyakorlatilag egy olyan platform, amelynek a fő funkciója, hogy segítse azokat a cégeket, akik valamilyen kriptovalutát akarnak kibocsátani.

A jelenlegi piaci trendek viszont a kriptovaluták terjedésével ellentétes irányba hatnak: a bitcoin tavaly év végi, idén év eleji zuhanása sokak kedvét elvette a hasonló termékektől, de egyre gyakoribb kritika az is, hogy az anonimitás miatt akár bűnözői körök pénzmosásának alapjául is szolgálhatnak. "Ezért is választottuk Észtországot a bejegyzés helyéül, mert itt megvannak a szabályozott közeg alapjai" - mondta el Bodnár Viktor a cég vezérigazgatója. Fontos az is, hogy a rendszer nem anonim, tehát pénzmosásra kevéssé lehet alkalmas.

A szolgáltatásukról Fazekas Imre vezető fejlesztő elmondta, hogy a céljuk a bizalomépítés informatikai irányból. Transzparens módon kezelik az adatokat, az érintett felek elérik az eseménynaplóhoz is hozzáférnek, miközben megfelelő szintű titkosítást kínálnak és a pénzügyi tranzakciók megfelelnek minden szabályozásnak.

Amint a rendszert egyszer auditálták, onnantól kezdve minden tranzakció auditálva lesz. Vagyis elég ránézni egy főkönyvi kivonatra, vizsgálat nélkül tudható, hogy az helyes - derült ki Szabolcsi András informatikai igazgató beszámolójából, aki hangsúlyozta, hogy a Blockben megfelel a számviteli előírásoknak, így banki szintű pénzügyi biztonságot tud nyújtani.

A cég bevételei a tranzakciós díjakból és a platform értékesítéséből származnak.

A fotó forrása: Napi.hu.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!