Eladja magyar kötvényeit a norvég olajalap

Több feltörekvő piacról is teljesen kivonul a norvég állami olajalap - jelentették be pénteken. A majdnem ezermilliárd dolláros vagyont kezelő alap többek között Magyarországot is kiveszi befektetései közül - adta hírül a Portfolio.
Domokos Erika, 2019. április 5. péntek, 21:36
Fotó: Pixabay

A norvég állami olajalapnak már 310 milliárd dollár, teljes vagyonának harmada volt kötvényekben, ezért lépett közbe a pénzügyminisztérium, amely utasította, hogy építse le néhány feltörekvő piaci portfólióját - olvasható a portálon.

A lépésre reagálva az alap tíz országot kivesz a benchmarkjából, Magyarország mellett Lengyelországban, Csehországban, Chilében, Izraelben, Malajziában, Mexikóban, Oroszországban, Dél-Koreában és Thaiföldön sem terveznek befektetni.

Ez nem jelenti azt, hogy a fenti országokat eleve kizárják, hiszen bármikor vehetnek az eszközeikből, ha jó lehetőséget látnak, de azzal, hogy a benchmarkból kikerülnek, nem kötelező tartani ezekből az eszközökből - jegyezte meg cikkében a Portfolio.

A magyar piacon - a legfrissebb portfóliójelentés szerint - 2018 végén azonban már csak 22,8 millió dollár (mintegy 6,5 milliárd forint) volt az alap pozíciója kötvényekben. Az elmúlt években volt példa ennél nagyobb piaci súlyra is, 2013-ban és 2014-ben a 300 millió dollárt is meghaladta a magyar portfóliójuk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.05 21:58

Nyugdíjmegtakarításom egy kisebb része ebben az alapban van, így hozta a sors. Elég gyöngécskén teljesítenek, ezt én is tapasztalom meg a Bloomberg is fölhívta rá a figyelmet többek között. Túl sok figyelmet nem érdemelnek, semmilyen szempontból.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html