A Napi Gazdaság cikke

A Sopron Bank a magyar állam által kibocsátott, de euróra szóló, eredetileg külföldön forgalomba hozott állampapírokat kínál honlapján az ügyfeleknek, konkrétan egy 2010. szeptember 27-én lejáró sorozatot, 5,5 százalékos hozammal, "a készlet erejéig". Egy papír címlete 1000 euró, és szeptember 28-án darabonként bruttó 40 eurós kamatot, 2010. szeptember 27-én pedig 1040 eurót fizet (tőke plusz kamat). Amint a bank tájékoztató anyagaiból kiderül, még két másik, 2011-es lejáratú papír is szerepelt a közelmúltban a kínálatában, más-más kuponnal, de valószínűleg hasonló hozamszinttel.

Az ajánlat vonzó ahhoz képest, hogy egy évre eurót ma bankjainkban - fél tucat ajánlatot vetettünk össze - legfeljebb mintegy 4,0-4,3 százalékos kamat mellett lehet elhelyezni. Ugyanakkor a Sopron Bank tájékoztató anyagában szereplő internetes forrásokból is leszűrhető, hogy ezen állampapírok hozama a (luxemburgi és német) tőzsdéken jóval magasabb, inkább 6,6-7,9 százalékra tehető. (A forgalom azonban úgy tűnik, gyér, nem minden nap születik rájuk üzlet, így mérvadó számokat mondani megfelelő likviditás hiányában nemigen érdemes.) A magasabb hozammal (azaz alacsonyabb árfolyamon) történő vásárlás azonban elsősorban a nagyobb tőkével rendelkező befektetők számára áll nyitva egy-két brókercégnél.

A Sopron Bank egyébként hangsúlyozza, hogy nem köteles ezekre a papírokra árfolyamot jegyezni, ami némi további likviditási kockázatot jelent a bankfiókban vásároló befektetőknek.

A legnagyobb pánik idején, októberben az árfolyamgrafikonok szerint az említett 2010-es kötvény árfolyama 5-10 százalékkal a jelenlegi szint alatt is előfordult, ami azt jelenti, hogy évi 10 százalék feletti euróhozam mellett is lehetett ilyet kapni. Akkoriban persze a hazai - persze forintos - állampapírhozamok is a jelenleginél feljebb, 12-13 százalék körül voltak, már ha egyáltalán el lehetett adni a papírokat.
Amint korábban lapunk beszámolt róla, nagyvállalataink (OTP, Mol) hosszú lejáratú, eurós alárendeltkölcsöntőke-kötvényei is rendszerint igen magas, 20 százalék feletti hozammal kaphatók a válság óta, ezek kockázati szintje persze eltér az államkötvényekétől.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!