Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A korábbi külföldi túlsúllyal szemben a hazai befektetők aránya mára meghaladja a 70 százalékot a Pannonplast Rt.-ben, igaz, a vásárló vagy vásárlók kiléte egyelőre nem ismert. Az elmúlt hónap szokatlanul magas részvényforgalma a menedzsmentnek is feltűnt. Az általuk a Kelertől kért tulajdonosi összesítésből viszont csak annyi derült ki, hogy miközben a külföldi intézményi befektetők részesedése 54 százalékról 23 százalékra csökkent, addig a belföldi intézményi tulajdonosok aránya mintegy duplájára, 47 százalékra nőtt. Eddig azonban senki sem jelentette be, hogy 5 százaléknál nagyobb tulajdoni hányadot szerzett volna a tőzsdei társaságban és a NAPI Gazdaság kérdésére Fehér Erzsébet, a Pannonplast elnök-vezérigazgatója is úgy nyilatkozott, hogy a társaság sem tud jelentősebb új tulajdonosról. Eszerint jelenleg 10,01 százalékkal a Karsai Holding Rt. a legnagyobb részvényes, rajta kívül 6,46 százalékkal csak az EEDF Investments Ltd. lépi át az 5 százalékos küszöböt. A részvény az év eleje óta egyébként a spekulánsok kedvencévé vált, közel két hónap alatt 50 százalékos volt az ármozgás tartománya. Február elején öt nap alatt közel két és fél millió részvény cserélt gazdát, ami akkor is kiugróan nagy szám (a Pannonplastnak összesen 4,2 millió részvénye van), ha leszámítjuk a day-trade és a rövid távú spekulatív ügyleteket. Az, hogy senki nem szerzett az időszakban 5 százaléknál nagyobb részesedést, önmagában még nem jelent cáfolatot a felvásárlási pletykákra, a PP alapszabálya szerint egy tulajdonos legfeljebb úgyis csak 12,5 százalékkal szavazhat, így egy komoly felvásárlónak ildomos több néven tartani részvényeit. A vásárlások intenzitásából minden esetre valószínűsíthető, hogy a közelgő tavaszi közgyűlésen fény derülhet a rejtélyre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!