BUX
39812

Magyar olaj után kutathat a Mol

A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. köthet koncessziós szerződést szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére több hazai helyszínen - adta hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Napi.hu, 2016. december 6. kedd, 18:08

A magyar olajtársaság Bázakeretttye, Bucsa, Jászárokszállás, Mezőtúr, Okány-nyugat és Zala-nyugat területén kezdheti meg a kutatást. A pályázatok a PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt. is nyert, amely geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására nyert Győr területén jogosultságot a negyedik alkalommal meghirdetett bányászati tenderen. A szerződéseket az eredményhirdetéstől számított 90 napon belül köthetik meg a nyertes pályázók.

A tárca által meghirdetett tíz bányászati koncesszió hét felhívására összesen 11 pályázat érkezett, amelyek mindegyike formailag érvényesnek minősült. Mivel Heves, Körösladány, Zala-kelet szénhidrogén koncessziós területekre nem érkezett ajánlat, az erre vonatkozó kiírás eredménytelen lett.

A hazai bányászati koncessziós rendszer kedvező feltételeket teremtett a szektorba irányuló befektetések ösztönzésére. A magyarországi bányászati kutatási és kitermelési tevékenység elősegítése érdekében a fejlesztési tárca a jövőben is olyan koncessziós pályázatok megjelentetését tervezi, amelyekkel biztosítható az iparági beruházók érdeklődésének fenntartása - olvasható az NFM közleményében.