Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A befektetőknek szerény hozamokkal kell jövőre is számolniuk három év alulteljesítést követően a feltörekvő piacokon a kedvező árazások ellenére is - írják a Credit Suisse elemzői friss globális feltörekvő piaci részvénystratégia című jelentésükben.Az MSCI Emerging Markets Index a jelenlegi szintekről mintegy 6 százalékkal emelkedhet jövőre. A svájci bank szakértői szerint ezeknek a piacoknak jövőre gyengülő tőkebeáramlással kell számolniuk, leginkább azért, mert a Fed várhatóan jövőre lassítja, vagy abbahagyja az amerikai gazdaság élénkítése érdekében alkalmazott kvantitatív lazítási programját.

A feltörekvő piacok idén eddig 7 százalékkal estek, szemben az S&P 500-as index 26 és a globális fejlett piacok 14 százalékos emelkedésével. Eközben a feltörekvő piacok és a fejlett országok gazdaságának növekedési üteme közötti különbség évtizedes mélypontra süllyedt. A vállalati profitmarzsok szűkülő pályára álltak, s az amerikai befektetőknek várhatóan a szigorodó monetáris politika miatt erősödő dollár hatásaival is számolniuk kell a jelentés szerint.

A feltörekvő országok részvényei közül a Credit Suisse a kínai, a cseh, a magyar, az indiai, a lengyel és a dél-koreai részvényeket javasolják felülsúlyozni, míg a chilei, görög, maláj, orosz, dél-afrikai és a thaiföldi papírokat inkább alulsúlyoznák.

Szerintük a Kínában javasolt reformok kezelni tudják azt a három problémás területet, amely az utóbbi években leginkább aggasztotta a befektetőket, a lassuló növekedést, a pénzügyi krízis kockázatát és a szociális bizonytalanságot. A gazdasági növekedés újbóli beindulása emelheti a kínai bankok értékeltségét, ezek idén a legrosszabbul szereplő papírok voltak a kínai piacon. A reformok jelentősen csökkentik a kínai árnyákbankrendszer fejlődését, s az ebben rejlő kockázatokat - írja az elemzés. A kínai részvénypiac P/E alapon jelenleg 15 százalékkal van a feltörekvő piacok átlaga alatt, holott az elmúlt 10 évben 10 százalékos felülértékeltség volt a jellemző.

Közép-Európában az előremutató gazdasági adatok a gazdasági növekedés gyorsulására utalnak, különösen Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban - emeli ki a jelentés. A gyáripari megrendelésállományok bővülést mutatnak köszönhetően a német gazdaság teljesítményének, s az eurózóna létrehozása óta a legnagyobb pozitívumot mutatják ezen országok külkereskedelmi mérlegei. Eközben ezen országokban a fogyasztói bizalom és a kiskereskedelmi eladások is növekedési pályára álltak.

A kedvező folyamatok ellenére ráadásul ezek a részvénypiacok olcsóak is. A cseh és a magyar részvények P/E hányadosa 15 éves mélyponton tartózkodik, s a lengyel vállalati eredmények az idei 28 százalékos csökkenést követően jövőre már 1,5 százalékkal emelkedhetnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!