Magyarország kimaradhat a hatalmas pénzszórásból

Az elmúlt hetekben szinte nem volt olyan nap, hogy legalább egy jelentős vállalatfelvásárlást ne jelentsenek be Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban. A cégeket főleg az olcsó finanszírozás és a készpénz ösztönzi a terjeszkedésre, Magyarország azonban eddig kimaradt a felfutásból, és a közeljövőben sem várhatók komoly üzletek ezen a téren.
Beke Károly, 2013. március 15. péntek, 08:01
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság cikke

Az év eleje óta a Heinz megvásárlása volt a legnagyobb üzlet a tengerentúlon, az élelmiszer-ipari céget Warren Buffett befektetési cége, a Berkshire Hathaway a brazil 3G Capitallel közösen vásárolta meg. Nem sokkal marad el tőle a Dell tervezett kivezetése a tőzsdéről − a bejelentés ellenére azonban közel sem biztos, hogy megvalósul az ügylet, hiszen a tulajdonosok egy része kevesli a részvényekért ajánlott 13,65 dollárt. Az összeolvadások közül az AMR és a US Airways esete emelhető ki, mellyel a világ legnagyobb légitársasága jött létre.

A már bejelentett felvásárlásokon kívül több készülőben lévő ügylet is van, melyek egyelőre csak a pletyka szintjén tartanak, vagy már folyamatban vannak a tárgyalások. Ilyen a Verizon Wireless, melynek 49 százalékos tulajdonrészét adná el a brit Vodafone az amerikai Verizonnak. Becslések szerint a szigetországi cég akár 100 milliárd dollárt is kaphat a részesedésért, így minden idők legnagyobb értékű üzletére van kilátás.

A jegybankok tömik pénzzel a vállalatokat

Az utóbbi hetek vállalatfelvásárlási ügyleteinek egyik fontos hajtóereje a világ nagy jegybankjainak pénznyomtatása, mostanra a vállalati mérlegekben jelentős készpénzállomány halmozódott fel, amit fel kell használni, hiszen a részvényesek nem nézik jó szemmel, ha a menedzsment ül a pénzen − mondta a Napi Gazdaság kérdésére Nagy Kálmán, a Concorde Értékpapír Zrt. vállalati pénzügyek ügyvezető igazgatója. Ennek alátámasztására egy február végén készült jelentés számait érdemes idézni, mely szerint tavaly az európai vállalatok 475 milliárd dollárnyi készpénzt halmoztak fel. A folytatás nagymértékben a makrogazdasági körülményektől függ, de Nagy Kálmán szerint a jegybanki lazítás 2013-ban sem ér majd véget. Emiatt a következő hónapokban is aktivitásra számít a vállalatfelvásárlási piacon, ez szinte minden szektorra hatással lehet.

A szakember szerint Magyarországon leginkább közvetett hatása van a felpezsdült piacnak; bizonyos cégek már eljutnak ide is, nézelődnek felvásárlási célpontok után, de konkrét, lezárt tranzakciókra még jellemzően várni kell. Nagy Kálmán kiemelte: sokszor a devizapiaci mozgások is szerepet játszanak, Svájcból például az erős frank miatt nőtt meg az érdeklődés az utóbbi hónapokban a közép-európai vállalatok iránt. A Concorde szakértője szerint a magyar cégek régiós terjeszkedése eddig jellemzően két szinten valósult meg: egyrészt vannak a nagy "nemzeti bajnokaink", mint például az OTP vagy a Mol, másrészt a kkv-szektor, amely viszonylag kis méretű akvizíciókkal nyitott a környező országok felé, de közepes méretű sikeres ügylet viszonylag kevés van. Ma talán inkább az a jellemző irány, hogy ha egy vállalkozó belföldön sikeres, akkor inkább itthon keres új lehetőségeket.

Az Egis, a Nyomda és az OTP is célpontot keres

A magyar tőzsdei cégek közül az Egis Nyrt. terjeszkedése lehet a legaktuálisabb, a nyilatkozatok alapján a gyógyszercég már előrehaladott tárgyalásokat folytathat. A célpont elsősorban Oroszország és Törökország lehet, a tervek szerint több kisebb eszközt venne a társaság − mondta a Napi Gazdaság kérdésére Somi András, a KBC Equitas Zrt. vezető elemzője. A kisebbik gyógyszercég mellett szerinte az OTP Bank Nyrt.-nél lehet még aktuális egy újabb régiós bank megvásárlása a következő egy-két évben, harmadikként pedig az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-t emelte ki, melynek jelentős készpénzállománya van, azonban a legfrissebb hírekben nem hallani esetleges akvizíciókról, pedig korábban voltak ilyen tervek.

Somi szerint Nyugat-Európában és a tengerentúlon a vállalatfelvásárlások egyik fontos katalizátora az erősödő terjeszkedési igény mellett az olcsó finanszírozás, ami Magyarországon nem feltétlenül van meg, ezért nálunk nem számít robbanásszerű változásra.

Nagy vállalatfelvásárlások és egyesülések a közelmúltból
Érintett cégÉrték (milliárd dollár)
Heinz28
AMR-US Airways11
Dell24,4
NBCUniversal16,7
Virgin Media16
Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nyuggerbarat, 2013.03.16 10:20

A rezsicsökkentés után Bóvliktor majd pénzt szór a nyuggerek közé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.03.15 23:22

Az őstulok szittyácskának kissé hiányosak a fennen hangoztatott történelmi emlékei...

Hiába, a szemellenzőt önkéntesen viseli!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.03.15 23:14

@szkiita: Biztos hogy nem hagytál ki senkit???
Nem látom,Horthy,Szálasi nevét.
ÁÁÁÁÁ!!!!Igaz,akkor Qrva nagy felvirágozásban volt hazánk.
Nézzük.
Ki harcolt fegyverrel az elcsatolt területek megtartásáért???Hát Kun Béla!!!
Rákosi barátod három év alatt gatyába rázta az országot.Elindult egy bizonyos fejlődés.
Az öreg Kádár harminc év alatt megteremtette azt amit húsz év alatt elherdált az ország.
Számomra most már világos hogy te egy törpe nyilas vagy,abból is a rosszabb fajtából.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.15 23:00

Károlyi /hülye/ Mihály ...Kun/kohn/ Béla ...Rákosi-Róth /kopsz/Manó-Mátyás ...Kádár /proli -suk-sük/ János ...Németh / haazáruló /Miklós...Antal /buta/józsef...Horn/ pufajkás/Gyula....meggyesi/dadogós -szabadkőműves/ Péter....Gyurcsány /hülye /Fletó...Bajnai-UFÓ /libatolvaj/Gordon....

...1918---2010-ig ....ez katasztrófa ...ennyi degenerált csürhét!!!!!...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html