Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

- Amikor a tőzsde 1990-ben megalakult, már több mint negyven éve nem működött ilyen intézmény Magyarországon, így vélhetően kevés közvetlen tapasztalattal rendelkezhettek azok a pénzügyi szakemberek, akik elhatározták a tőzsde megalakítását. Mi valósult meg az akkori elképzelésekből?

- A tőzsdét más fejlődő piacok analógiájára képzeltük el, de európai gyökerekkel. A világpiacra kitekintve látszott, hogy az 1987-89-es krachon már túl vagyunk és történelmi lehetőséget hozhat a 90-es évtized, amit szerettünk volna kihasználni. A nagy fejlődés be is következett, amiből a BÉT is ki tudta venni a részét.

- Befutotta azt a pályát, amit a lehetőségek kínáltak?

- Többé-kevésbé. A tőkepiac, amely a részvénykapitalizáció alapján a GDP mintegy 25-30 százalékát teszi ki, lehetett volna ennél jóval nagyobb is. Az állampapírpiac ugyan meglehetősen nagyra nőtt, és ez jó, kár, hogy ez leginkább annak köszönhető, hogy az ország adóssága akkora, amekkora. Egészen kiváló minősítést adnék azonban a tőzsdének és a Kelernek az elmúlt két évtizedet nézve. Egy külföldi piacokon is kifejezetten aktív befektetési cég vezetőjeként elegendő alkalmam volt összehasonlításokat tenni, és meg kell mondjam, a BÉT és a Keler által felépített kereskedési és elszámolási rendszer nem csupán világszínvonalú, de tapasztalataim szerint egyenesen az egyik legjobb a világon.

- Ez szinte túlzásnak hangzik. Magyarországon ritkán hallani ilyen egyértelműen jó megítélést bármiről.

- Nem túlzás, ezt határozottan állítom, bár persze az én tapasztalataim sem ölelik fel a világ minden zugát, de a legjelentősebb tőkepiacokat illetően azért meglehetősen kiterjedtek. Brókercégként tudjuk, hogy a magyar piacon egy megkötött üzlet miatt nincs min aggódni, minden esetben az és akkor fog történni, ami a kötéskor tudott volt. Amikor ezt összevetem a külföldi tapasztalatokkal, meglepően nagyok a különbségek. Azokon a piacokon nem kell egy 2008-as válság, elég egy kicsit volatilisabb időszak és már belefuthat a cég olyan ügyletekbe, amelyek lebonyolításánál anyagi veszteség éri, és ezt nem terhelheti az ügyfelekre - noha nem a mi hibánkról van szó. A Lehman-csőd folyományaként a mai napig vannak olyan ügyletek, amelyek elszámolása nem történt meg, és nem egy fejlődő piacon, hanem a londoni, amszterdami és zürichi tőzsdén...

- Említette a kereskedési rendszert, amelyet éppen most készülnek a Xetra rendszerre lecserélni.

- A több mint egy évtizede működő MMTS rendszer, amely a tőzsdei ügyleteket bonyolítja, kielégítően működik, komoly panasz nincsen rá. Valóban nem új fejlesztés, de a Xetra sem az. Alkalmas távkereskedésre is, jelenleg is kereskedünk így külföldi ügyfelekkel fennakadás nélkül. Az egyetlen, amire nem alkalmas, az az úgynevezett high frequency trading, amikor a kereskedést már nem emberek, hanem számítógépes programok végzik, olyan sebességgel ami az emberi közreműködést feleslegessé, sőt lehetetlenné teszi. Erről csak annyit, hogy ez a kereskedési módszer jelenleg is az FSA és a SEC vizsgálatának tárgya, és én is úgy gondolom, hogy ezek szabályozása biztosan szigorodni fog. Ezek a rendszerek ugyanis sok esetben a többi befektető kárára csinálnak manapság már meglehetősen borsos profitot.

- Akkor ön ellenzi a Xetra bevezetését a BÉT-en?

- Úgy gondolom, mindenképpen szükséges lenne, hogy legalább tudhassam, a bevezetésének milyen előnyei, illetve hátrányai lennének. Erről a mai napig semmilyen, a kérdéseinkre megnyugtató választ adó hatástanulmányt, adatot nem láttam, pedig ezt több esetben is kértük.

- Milyen jövőt lát ezek után a BÉT számára öt-tíz év távlatában?

- Ahogy én most látom, a CEESEG keretében egyre inkább a holding struktúrában fog működni, fokozatosan csökkenő autonómia mellett, ahogy az összes többi CEESEG-tulajdonban levő tőzsde. Működhetne harmonikusan, de ahhoz a kisebbségi részvényesek, illetve az ügyfelek, vagyis a kibocsátók, befektetők és befektetési szolgáltatók - akiknek az érdekei jelenleg folyamatosan sérülnek - problémáit meg kellene oldani, aminek egyelőre jele sincs. Magyarország mindenképpen veszíteni fog ezen üzleti aktivitás, adóbevételek és munkahelyek tekintetében is. A kereskedés át fog helyeződni Bécsbe és azt akár egy tollvonással követi az elszámolás is, ami a Keler megszűnésével egyenértékű.

- Megoldás lehet egy ellentőzsde, amiről az elmúlt időszakban sok szó esett?

- Az ellentőzsde létének semmi rációja nincsen, ezzel szemben nagyon könnyű létrehozni, vagyis ha nem tudunk megállapodni a bécsiekkel, akkor lesz. Az előző kérdésére utalva, a jövőre nézve egy vagy több tőzsde mindenképp lesz, de nyereséges csupán egy, abban biztos vagyok.

- Hisz a magyar tőzsde dinamikus fejlődésében, új cégek, részvények nagyszámú megjelenésében?

- Nem látom, honnan jönnének. A magyar gazdaság hagyományosan nem transzparens módon működik és egy talán egyszer megvalósuló megfelelő adórendszer mellett is csak nagyon hosszú távon lenne reális lehetősége valóban tőzsdeképes cégek megjelenésének. A gazdasági kultúra fejlődése, a szemléletváltozás évtizedek kérdése.

- Ön a tőzsde tulajdonosváltozását követően lemondott. Csalódott?

- Nem titok, azért mondtam le egy évvel a mandátumom lejárta előtt, mert az új tulajdonosnak más elképzelései voltak, bár szívesen végigcsináltam volna azt, amit 2002-ben vállaltunk. A tőzsde tőzsdére vitele volt még hátra, de nem látszott az osztrák túlsúly mellett reálisnak, noha erre már 2004-ben és 2005-ben is lett volna esély. Ráadásul azóta azt látom, hogy a problémák, amiktől tartottam és amelyek mára a magyar tőkepiac létét veszélyeztetik, teljes mértékben bekövetkeztek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!