BUX
40021

Magyarország sereghajtó lett - a profik pocséknak látják a helyzetet

Kissé optimistábbak lettek a BUX index várható teljesítményével kapcsolatban a nagy zuhanás után a pénzügyi szakemberek, azonban a magyar gazdaság helyzetét a régióban a legrosszabbnak ítélik meg - derül ki a német ZEW intézet és az Erste Bank közös felméréséből.

NAPI, 2011. augusztus 30. kedd, 07:05

A 70 pénzügyi szakember, elemző és portfólió-menedzser megkérdezésével készült felmérésben a júliusinál kicsit többen, 53,1 százalék gondolta úgy, hogy a BUX index féléves időtávban emelkedni tud majd a jelenlegi szintekről, egy hónapja még csak 44,4 százalékos volt ez az arány. Eközben 3,5 százalékponttal, 31,3 százalékra emelkedett a csökkenést váró szakemberek aránya, így az összkép csak halványan vált optimistábbá egy hónap alatt, a felmérésben az optimisták és pesszimisták aránya 1,669-ről 1,69-re nőtt, ez leginkább stagnálásnak tekinthető.

A hangulat így a BUX index ezen időszakban bekövetkezett esése mellett változatlanul inkább pesszimizmust mutat, semmint jókedvet. Emlékezetes, hogy a válság óta a magyar részvénypiaccal kapcsolatos várakozások tavaly decemberben érték el csúcsukat, akkor ötször annyian várták a BUX emelkedését, mint csökkenését.

Sereghajtók lettünk

A részvénypiaccal kapcsolatos várakozásoknál sokkal rosszabb képet festenek a magyar gazdaság helyzetéről alkotott vélemények. A szakemberek a jelenlegi magyar makrohelyzetet elképesztően rossznak látják. Mindössze 2,8 százaléknyian ítélték jónak a magyar gazdaságot - ez praktikusan 2 embert jelent - 50 százalék szerint viszont annak állapota rossz. Ezzel a régióban sereghajtók lettünk, a magyarénál még a román és a horvát gazdaság helyzetét is jobbnak látják. Ez már csak azért is elkeserítő, mivel Közép-Kelet Európát - a felmérés Törökországot is a régióhoz sorolja - egyébként viszonylag kedvező színben látják a szakértők, annak megítélése általában sokkal jobb, mint az eurózónáé.

A rossz megítélésünk egyetlen pozitív hozadéka, hogy az alapvetően pesszimista környezetben a magyar gazdaságtól kevesen várnak további jelentős romlást, a kilátások tekintetében a magyar gazdaságnál csak a román és a lengyel kapott magasabb pontszámot, azonban még ezek az értékek is a negatív tartományban maradtak.

 

Mégis erősödhet a forint

A rendkívül pesszimista jövőkép ellenére a jelenlegi környezetben a forint felértékelődésére számítanak a szakemberek. 45,4 százalékuk véli ügy, hogy az euróval szemben javulni fog a forintárfolyama, ez 10,4 százalékpontos javulás júliushoz képest, a maradék fele-fele arányban vár stagnálást vagy leértékelődést. A régiós devizák közül a cseh koronában látják a legtöbb fantáziát a szakértők,a felértékelődést és az árfolyamcsökkenést várók különbsége itt 48,3 bázispont, de jól szerepelt a lengyel zloty is, ahol 38,3 százalékpont lett két tábor közötti eltérés.

A felmérés eddigi történetében általában inkább a magyar piac és a BUX index vezető tőzsdékhez képesti várható relatív teljesítményének előrejelzésében tudott eredményeket felmutatni.