Minimális mértékben javult a hangulat a magyar részvénypiaccal kapcsolatban az elmúlt hónap folyamán, azonban olyan kis mértékben, hogy szabad szemmel alig látszik − derül ki a német ZEW intézet és az Erste Bank által 74, a régióval foglalkozó pénzügyi szakértő megkérdezésével készített felmérés eredményeiből.

A válaszadók 40,4 százaléka szerint emelkedhet a következő fél év folyamán a BUX index, ami 4 százalékponttal alacsonyabb ugyan az áprilisi értéknél, ám eközben ennél jelentősebb mértékben csökkent az indextől csökkenést várók tábora, 26,7-ről 21,9 százalékra. Ezzel a felmérésben a bull/bear arány 1,85-re emelkedett 1,67-ról, ami historikusan még mind elég alacsony értéknek tekinthető, igaz, korántsem annyira, mint az eddigi mélypontok közelében tapasztalt, egy alatti értékek.

QP | Quality Placement

A BUX-szal kapcsolatos enyhe hangulatjavulás ellenére nincs minek örülni, a magyar gazdaság van a legrosszabb helyzetben a régióban a pénzügyi szakemberek túlnyomó többsége szerint. A felmérés eredménye alapján a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét csak a megkérdezettek 2,5 százaléka ítélte jónak, 59 százalékuk viszont rossznak minősítette. Ezzel az aktuális gazdasági helyzetre −56,5 százalékot kapott Magyarország, ami 15,4 pontos javulás áprilishoz képest, ám még mindig messze a legalacsonyabb érték a vizsgált országok közül. A magyaréhoz fogható alacsony pontszámmal csak a román gazdaság "büszkélkedhet", ők mínusz 47,6 pontot kaptak.

Elképesztően alacsony érték

Akárcsak korábban, a kilátások sem rózsásak. Bár a 13,5 pontos emelkedéssel a magyar gazdasággal kapcsolatos várakozások pontszáma pozitív régióba lendült, azonban a 2,5 pontos érték régiós és európai szinten is még mindig elképesztően alacsonynak számít.

A forint további értékvesztésére májusban viszont kevesebben számítottak, mint áprilisban. A szakemberek 41 százaléka amellett tette le voksát, hogy a magyar deviza erősödni fog az euróval szemben, ez 4 százalékpontos emelkedés egy hónap alatt. Forintleértékelődésre 28,2 százalék számított, ami 10 százalékpontot meghaladó csökkenést jelez egy hónap leforgása alatt. A javuló hangulat mindezek ellenére nem segített egyelőre a forinton, hiszen a felmérés adatfelvételének lezárultakor az euró árfolyama még 292 forint alatt volt, ez mostanra meghaladja a 297 forintos szintet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!