Nem kell nagyon attól félni, hogy a magyar állam legnagyobb hitelezőjének komoly gondjai támadnának a török események kapcsán. A magyar államkötvényeket is tartalmazó Franklin Templeton alapok között ugyanis nem találtunk olyat, amely komoly kitettséggel rendelkezett volna a török kötvénypiacon - láthatóan Michael Hasenstab, a magyar kötvényeket nagy mennyiségben vásárló alapok kezelője nem tartotta jó befektetési terepnek az országot.

Alaposan belevett az ukrán papírokba

Ugyanakkor Ukrajna miatt már könnyen megfájdulhat az alapkezelő feje. Az alapok tavaly év végi portfóliójában ugyanis Ukrajna már érzékelhető súllyal szerepelt. A legnagyobb, magyar államkötvényeket is kezelő alapokban az ukrán kötvények súlya jellemzően a magyar papírokénak az egyharmadára-kétharmadára rúgott ekkor számításaink szerint. A teljes ukrán kitettsége a magyar papírokat nagy értékben tartalmazó alapokban a magyar felét tette ki. Az alapkezelő hét olyan alapja, amelyben a magyar államkötvények árfolyamértéke meghaladta a 100 millió dollárt összesen 5,85 milliárd dollár értékben tartott év végén ukrán államkötvényeket, ez valamivel kevesebb, mint a 12,2 milliárd dollár körüli magyar kitettség fele.

Az összes vizsgált alapon belül a magyar állampapírok súlya 6,5 százalék körül állt az év végén, Ukrajnáé eközben 3,2 százalékon. Az alapkezelő kedvencei között szerepelt még Lengyelország és Dél-Korea is. Több alapban a koreai kötvények állománya árfolyamértéken számolva a magyar állampapírokénak duplájára rúgott. A lengyel kötvények súlya jellemzően a magyarokénak a másfélszeresét teszi ki a portfóliókban.

Az ír sikerrel kampányol

Az alapkezelőtől nem szokatlanok a nagyobb tétek olyan országokban, amelyekben hisz. Emlékezetes, hogy 2011-ben az európai adósságválság legsötétebb óráiban mintegy 10 milliárd euró értékben vásárolt ír államkötvényeket, s ezzel segítséget nyújtott az országnak lekerülni a "nemzetközi lélegeztetőgépről". Az Irish Times cikke szerint ezzel nagyobb keresletet teremtett az ír kötvények iránt, mint bárki más.

Az ír állampapírokat nemrég a befektetésre ajánlott kategóriába emelte vissza a Moody's. Ennek apropóján a Franklin Templeton a Twitteren keresztül számos Youtube-videót posztolt, amelyben az ír sikeren keresztül igyekeznek felhívni a figyelmet a sokszor a tömeg véleményével szembemenő befektetési politikájuk hatékonyságára.

Az egyik ilyen videón Hasenstab kifejti: Európában most okos befektetési lehetőségeket a perifériás országokban, Közép- és Kelet-Európában lehet találni. Az olyan országokban, mint Magyarország és Lengyelország. a munkaerőpiac kompetitív, a növekedés magasabb, s a német gazdasággal való szoros kapcsolat számos lehetőséget rejt. Véleménye szerint ezen országokban az adók is alacsonyak. (Ez utóbbi kijelentésnél Magyarországgal kapcsolatban valószínűleg nem a munkaerőt terhelő adókra és egyéb járulékokra gondolt, hiszen az uniós tagállamok közül mindössze három olyan akad, ahol ennek aránya magasabb a magyarnál - a szerk.).

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!