Január 28-án Európa több országában is behatoltak a nemzeti nyilvántartásokba és CO2 kibocsátási engedélyeket loptak el hackerek, melyeket később a tőzsdén értékesítettek - írta a Bloomberg a Financial Times Deutschland cikkére hivatkozva. Az okozott kárt eddig nem sikerült felbecsülni.
 
Hogy melyik országokban jártak sikerrel a cyber-támadók, azzal kapcsolatban ellentmondásosak a források: annyi bizonyos, Magyarországon is próbálkoztak. Az Európai Bizottság szóvivője, Barbara Helfferich szerint azonban csak két államban, Csehországban és Németországban jártak sikerrel, ahol ezért ideiglenesen le is kellett zárni a nyilvántartásokat és felfüggeszteni a termékek kereskedelmét.

A hackerek viszonylag egyszerű trükkel, az úgynevezett phishinggel próbálkoztak: hivatalos emailnek álcázva csaltak ki jelszavakat a nyilvántartásokhoz hozzáférő kibocsátóktól.
A hazánban a nyilvántartást vezető Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséget egyelőre nem sikerült elérnünk.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!