Jelentősen romlott a régió gazdasági kilátásainak megítélése augusztus óta - derül ki a német ZEW intézet és az osztrák Erste Bank legújabb közös felméréséből, amelyhez 59, a régióval foglalkozó pénzügyi szakértőt és portfólió kezelőt kérdeztek meg. Míg augusztusban még nettó 19 százalékuk várt javulást a régiótól, addig a szeptemberi felmérésben már csak nettó 7,6 százalékuk. Az ok egyértelmű - bár erre nem tér ki a felmérés -: az eurózóna gazdasági kilátásainak romlása. Egy hónappal ezelőtt, a kínai tőzsdék mélyrepülésének újabb szakasza és az amerikai és német tőzsdék masszív esése előtt még több, mint nettó 50 százalékuk várt javulást az eurózónában, ez az arány mostanra 10 százalék közelébe csökkent.

A magyar gazdaság kilátásai is romlottak, nettó 7,4 százalék várja annak gyengülését féléves időtávon, míg egy hónapja még nettó 25 százalék vélte úgy, hogy javulhat. Negatív kilátásokkal a régiós országok közül egyedül Törökország rendelkezik Magyarországon kívül a felmérés szerint.

A jenlegi helyzet megítélése még nem fest ennyire rosszul: az eurózóna esetében nettó 3,5 százalék, a régiót tekintve nettó 0,1 százalék, Magyarországot nézve nettó 15,5 százalékpontos azok túlsúlya, akik inkább jónak tartják azt, semmint rossznak. Nálunk rosszabb pontszámot csak Törökország és Horvátország kapott.

Az inflációs várakozások eközben mérséklődtek, már csak nettó 45,8 százalék szerint emelkedik a következő hat hónapban Magyarországon, ez mintegy 30 százalékpontos csökkenés, azonban a régióban még így is a legmagasabb. A szakértők szerint viszont a hozamok csökkenése megállhat, a rövidek esetében stagnálásra, a hosszabbaknál pedig emelkedésre számít a megkérdezettek többsége.

Forintárfolyam és hangulat
Kép: Napi.hu

A forinttal kapcsolatban változatlanul pesszimizmus uralkodik, nettó 29,1 százalék szerint veszíthet értékéből az euróval szemben féléves időtávon. Ugyanakkor a BUX kilátásai változatlanul pozitívak: a felmérés bull/bear hányadosa (tehát az emelkedést várók és a csökkenésre tippelők) aránya 3 közelében található. Igaz, ez is jelentős visszalépésnek tekinthető augusztushoz képest, akkor ugyanis egy olyan szakember sem volt, aki féléves időtávon belül a BUX gyengülését tartotta valószínűnek.

BUX index és hangulat
Kép: Napi.hu

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!